Ozvěny dne 21. června 2008

21. červen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Sociální demokracii opouští ve sněmovně další poslanec

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Sociální demokracii opouští ve sněmovně další poslanec. Petr Wolf vystoupil z poslaneckého klubu své strany. Odchod oznámil i šéfovi klubu Michalu Haškovi. Po Miloši Melčákovi, Michalu Pohankovi a Evženu Snítilému tak může opozice přijít už o čtvrtý hlas při klíčových hlasováních ve sněmovně.

Lenka JANSOVÁ, redaktorka:
Americký radar v Česku, to by mohl být jeden z důvodů Wolfova odchodu z klubu ČSSD. Spekuluje se totiž o tom, že vláda bude při hlasování o radaru spoléhat na několik sociálních demokratů, které přetáhne na svou stranu. Někteří poslanci už dříve dali najevo, že by jim americký radar v Česku nevadil a považují ho za přínos pro bezpečnost Česka a Evropy. V tomto smyslu se vyjádřil také poslanec Petr Wolf. Mladá fronta Dnes nedávno napsala, že kvůli anonymnímu vyhrožování SMS zprávami žádá o pomoc policii. Důvodem výhrůžek by mohl být jeho vstřícný přístup k radaru. Wolf také loni v prosinci chyběl své straně při neúspěšném pokusu o vyslovení nedůvěry vládě a při hlasování o státním rozpočtu.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
ČSSD ohlásila na večer mimořádnou tiskovou konferenci. O dalším vývoji vás budeme hned informovat.

Horácká rallye na Vysočině skončila tragicky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Horácká rallye na Vysočině skončila tragicky. Při třinácté rychlostní zkoušce dnes krátce po druhé hodině odpoledne zemřeli dva lidé, řidič a jeho spolujezdkyně. Ke kolizi došlo na úzké silnici poblíž Svatoslavi. Organizátoři zrušili veškerý doprovodný program závodů a také závěrečný ceremoniál.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
"Na místě byli kromě sanitek a vrtulníků také hasiči", dodává jejich tisková mluvčí Petra Musilová.

Petra MUSILOVÁ, tisková mluvčí hasičů:
K tragické dopravní nehodě došlo čtyři minuty po čtrnácté hodině na komunikaci vedoucí ze Svatoslavi směrem na Komárovice.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Posádka vozidla se startovním číslem čtyřicet sedm kolizi nepřežila. Jak říká mluvčí Horácké rallye Roman Ordelt, ostatní dojeli do cíle bez dalších rychlostních zkoušek.

Roman ORDELT, mluvčí Horácké rallye:
Odevzdali vozy do uzavřeného parkoviště. Zároveň byl zrušen veškerý doprovodný program Horácké rallye.

Milan KOPECKÝ, redaktor:
Auto bylo podle hasičů značně zdemolované a zranění neslučitelná se životem. Vlastní příčina dopravní nehody je zatím v šetření. Spekuluje se ale o vysoké rychlosti vozu na velmi úzké silnici. Na Vysočině to není první tragický konec automobilových závodů. Na začátku května zemřel řidič formule při jízdě do vrchu v Náměšti nad Oslavou. A o tři týdny později skončili při Rallye Posázaví čtyři muži v nemocnici.

Policie se chystá vyslechnout další aktéry stamilionového daňového úniku

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Policie se chystá vyslechnout další aktéry stamilionového daňového úniku spojeného s obchodem s cigaretami. Podle informací České televize má jít o Juraje Glasera a Vladimíra Mošovského ze Slovenska. Kvůli obchodům s cigaretami firmy Letka Team za tři čtvrtě miliardy korun už kriminalisté zatkli známého advokáta Jiřího Teryngela a také syna bývalého majitele Poldi Kladno Marko Stehlíka. Oba soud poslal do vazby. Potvrdil to Radiožurnálu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Roman SKŘEPEK, mluvčí protikorupční policie:
Oba tito muži jsou obviněni z trestného činu krácení daně, poplatků a jiné povinné platby, takže v tuto chvíli bylo rozhodnuto o jejich umístění do vazby.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Teryngel měl podle jeho obhájce Jiřího Douchy na základě plné moci zastupovat společnost, která ho pověřila i podpisem smluv. Firma pak, jak zjistila policie, na jejich základě okradla stát o více než sto milionů korun na dani z přidané hodnoty. Role Marko Stehlíka ale podle Douchy byla jen okrajová, vystupoval totiž jako poradce.

Rybáři objevili v Orlické přehradě plastovou bednu s mrtvolou ženy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Rybáři objevili v Orlické přehradě plastovou bednu s mrtvolou ženy. Dva mladíci si všimli, jak truhla vyplavala na hladinu. Pokračuje jihočeská policejní mluvčí Anna Drdová.

Anna DRDOVÁ, mluvčí jihočeské policie:
Po odstranění víka uviděli v pootevřené truhle lidské tělo ve značném rozkladu. Krátce po ohlášení nálezu vyjela na místo výjezdová skupina jihočeských kriminalistů i soudní lékař, který při předběžném ohledání těla zjistil, že se jedná o mrtvou ženu nezjištěného stáří pobývající ve vodě nejméně tři měsíce.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Přesnou příčinu smrti určí až nařízená soudní pitva.

V Údrči na Karlovarsku se opět rozdunělo techno

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V Údrči na Karlovarsku se opět rozdunělo techno. Soukromá louka v obci totiž už po několikáté hostí vyznavače elektronické muziky z celé České republiky. Akce je oficiálně nahlášená a vstup je jen pro zvané. Více už Růžena Valková.

Růžena VALKOVÁ, redaktorka:
O dvě stovky se během dneška zvýšil počet účastníků technopárty u Údrče na Karlovarsku. Od pátku jich tak na soukromý pozemek přijelo zhruba čtyři sta. Podle ohlášky by ale na louku do Údrče mělo přijet až tisíc vyznavačů elektronické muziky. Fanouškům techna hraje v současné době šest zvukových aparatur. Policisté zatím zasahovat nemuseli. Potvrzuje to mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová.

Zdeňka PAPEŽOVÁ, mluvčí karlovarské policie:
V podstatě techno probíhá bez jakýhokoliv narušení zákona. V Údrči se pohybuje kolem čtyř set lidí. Jsou to pouze pozvaní hosté.

Růžena VALKOVÁ, redaktorka:
Policie jako při podobných technopárty i nyní zajišťuje v okolí akce veřejný pořádek a stará se o plynulost dopravy. Ani tentokrát neočekává vážnější problémy.

Oslavy vítězství tureckých fotbalistů nad Chorvatskem

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Jedna oběť a šestnáct zraněných, to je bilance mohutných oslav vítězství tureckých fotbalistů nad Chorvatskem. Také Vídeň zažila bouřlivou noc po včerejším čtvrtfinálovém utkání fotbalového Eura. Vítězní Turci dávali velmi emotivně najevo svou radost. A naopak ne všichni Chorvati se dokázali smířit s porážkou.

Vojtěch BERGER, redaktor:
Vídeňská policie zatkla v souvislosti s násilnostmi v noci na dnešek dvanáct lidí. To je ale poměrně dobrá bilance vzhledem k tomu, že na zápas přijelo do Vídně kolem dvou set tisíc fanoušků. K nejvážnějším střetům došlo v ulici Ottakringer Strasse na západě města. V oblasti žijí početné komunity Chorvatů i Turků a policie musela obě skupiny držet od sebe. Mluvčí vídeňských policistů Christian Stella odmítl, že by šlo o klasické fotbalové chuligánství. Turci i Chorvati podle něj podlehli emocím a alkoholu. K dalšímu incidentu došlo v Bregenzu za západě Rakouska. Zatím neznámý pachatel tam po zápase střelil vzduchovou pistolí do hlavy mladého tureckého fanouška. Zraněného mladíka převezli do nemocnice, ale nebyl v ohrožení života.

Přísná bezpečnostní opatření v tibetské Lhase

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Mimořádně přísná bezpečnostní opatření panovala v tibetské Lhase během dnešní štafety s olympijskou pochodní. Přestože se ostře sledovaný běh obešel bez vážných incidentů, atmosféra v metropoli byla spíše napjatá.

Sylvie BURIÁNKOVÁ, redaktorka:
Zatímco nepálští policisté měli koncem týdne plné ruce práce při zatýkání protestujících Tibeťanů, v samotné Lhase byl dnes překvapivě klid. Stovky policistů a vojáků lemovaly koridor, v kterém si jednotliví běžci předávali olympijskou pochodeň, a pečlivě sledovali vybrané diváky. Akci tím pádem nemohl sledovat, kdokoli chtěl. V ulicích nebyli podle přítomných zahraničních novinářů žádní mniši. Lhasa, která se v březnu stala svědkem násilných protičínských protestů, tak podle světových médií připomínala nedobytnou pevnost. Pro mnohé Číňany pobouřené zimními demonstracemi představovala dnešní štafeta okamžik obhajoby. Například představitelé Čínské komunistické strany ji využili k opakované veřejné kritice duchovního vůdce dalajlámy. Toho Čína viní z podněcování násilností s cílem podkopat letní olympijské hry.

O půl jedenácté v noci odstartuje štafetový běh LidiceLežáky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
O půl jedenácté v noci odstartuje štafetový běh LidiceLežáky. Běžci musejí do cíle dorazit přesně v deset hodin dopoledne, kdy v Ležákách začíná pietní akt k šestašedesátému výročí vypálení obce nacisty. Organizátor štafety Jan Rýdlo potvrdil, že před běžci je vyčerpávající noc.

Jan RÝDLO, organizátor štafety LidiceLežáky:
Běh je poměrně náročný, protože je na trase sto pětapadesát kilometrů. Střídají se po celou noc dvojice běžců nebo i jednotlivci na desetikilometrových úsecích, takže každý naběhne za noc kolem těch dvaceti kilometrů v plném tempu. No a v těch jednotlivých městech a obcích nám starostové připojují stuhy. V letošním roce, kdy je dvacátý ročník, tak jsem rád, že právě budeme dobíhat a pokládat štafetu v památníku Ležáky, kde vlastně poběží s námi ten závěrečný úsek Jarmila Kratochvílová, a bude to opravdu slavnostní dvacítka.

Spustit audio

Více z pořadu