Ozvěny dne 26. dubna 2008

26. duben 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Topolánek odmítl tvrzení, že ODS zrazuje svůj program

; moderátorka:
Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek dnes opět chválil svou vládu. Zásadně odmítá paušální tvrzení o tom, že ODS ve vládě zrazuje svůj program, neplní sliby a opouští svoji značku. Prohlásil to v úvodu dnešní ideové konference ODS v Hradci Králové, která se sešla ve chvíli, kdy reformní záměry vlády začínají narážet na stále větší odpor v řadách koaličních stran včetně ODS. Část jejích členů se totiž obává negativního dopadu reforem na výsledky ODS v podzimních krajských volbách. Další pak říkají, že reformy nejsou dostatečné a ODS je změkčuje, a tak ustupuje koaličním partnerům.

Kaplický se rozhoduje, zda postaví Národní knihovnu na Vyšehradě

; moderátorka:
Architekt Jan Kaplický se rozhoduje, zda postaví Národní knihovnu na Vyšehradě. S návrhem za ním dnes přišel ředitel Národní knihovny v Praze Vlastimil Ježek. Nová budova knihovny by mohla podle něj vyrůst u Kongresového centra. Víc informací má Květa Moravcová.

Květa MORAVCOVÁ; redaktorka:
Řediteli Národní knihovny Vlastimilu Ježkovi se nápad líbí. Radiožurnálu dokonce řekl, že měl přijít už dávno.

Vlastimil JEŽEK; ředitel Národní knihovny:
Ta hrana pankrácké pláně je určitě dobré místo a upřímně řečeno, kdyby před třemi roky jsme si vybírali mezi západním okrajem Letné a tou hranou pankrácké pláně, tak by dokonce možná dostala právě ta Pankrác přednost minimálně vzhledem k té přímé návaznosti na metro.

Květa MORAVCOVÁ; redaktorka:
Pražský magistrát vidí celou věc otevřeně, řekl náměstek primátora Pavel Klega.

Pavel KLEGA; náměstek pražského primátora:
Na to, jestli je to možné nebo to není možné, je určitě potřeba udělat nějaké studie a pokud ta Národní knihovna ty studie udělá, tak se s tím následně samozřejmě asi budou příslušné úřady zabývat a můžou dojít k závěru, že ta knihovna tam stát může, můžou také být naprosto objektivní okolnosti, proč tam stát nemůže.

Květa MORAVCOVÁ; redaktorka:
Architekt Jan Kaplický se k celé věci odmítá vyjadřovat.

; moderátorka:
Informace o přemístění stavby nové budovy Národní knihovny z Letné na pozemek u Vyšehradu ale zatím odmítá pražský primátor Pavel Bém. Je to podle něj mystifikace. Dodal, že ani s ním, ani s městem o takovém přesunu zatím nikdo nejednal.

Dovolená pro pražské policisty na Kanárských ostrovech

; moderátorka:
Luxusní dovolenou na Kanárských ostrovech naplánovalo letos ministerstvo vnitra pro pražské strážce zákona, a to navzdory nedostatku peněz na výzbroj nebo modernizaci policejních služeben. Rekreovat se bude asi dvě stě padesát policistů za více než tři a půl milionu korun. Ministerstvo už vyhlásilo výběrové řízení na cestovní kancelář, která letní pobyt zajistí. Stínový ministr vnitra František Bublan má k akci výhrady.

František BUBLAN; stínový ministr vnitra:
Zakázka na rekreaci na Kanárských ostrovech mně připadá velmi prapodivná, protože dosavadní praxe byla taková, že policisté využívali stávající zařízení buďto v tuzemsku anebo i někde venku. Tady vidím, že se to týká hlavně správy hlavního města Prahy, tak z toho si mohu vyvodit, že nějakých dvě stě padesát vyvolených policistů pojede na Kanárské ostrovy jenom z Prahy, což zase vyvolá nevoli u těch ostatních. Nevidím to jako šťastné.

; moderátorka:
Pražská policie ale pořádala zahraniční rekreace i v době, kdy byl ministrem vnitra Bublan. Jeho nástupce Ivan Langer nechtěl výběrové řízení komentovat. Právě on přitom přesvědčil vládu, aby uvolnila téměř sto padesát milionů korun na lepší výzbroj a výstroj pro policisty, protože jeho resort prý nemá peníze.

Pouť olympijské pochodně doprovázely protesty i v Naganu

; moderátorka:
Pouť olympijské pochodně doprovázely protesty i v Naganu. Stovky policistů musely od sebe oddělit stoupence her převážně z řad čínských studentů a odpůrců vládní politiky Pekingu hlavně v Tibetu. Čtyři lidé utrpěli zranění a pět demonstrantů policisté zatkli. Představitelé Nagana, které samo před deseti lety hostilo zimní olympijské hry, označují štafetu s pochodní za úspěšnou.

Robert MIKOLÁŠ; redaktor:
Členové hnutí Falun Kung, protibetší aktivisté, zástupci Amnesty International i Reportéři bez hranic, ti všichni vyjadřovali nesouhlas s politikou totalitního režimu. Čínští studenti naopak jejich tvrzení označovali za lež. Samotná téměř devatenáctikilometrová pouť začala nedaleko buddhistického kláštera /nesrozumitelné/, kde původně měla být celá trasa zahájena. Po násilném zásahu čínských jednotek v Tibetu ale představitelé tohoto chrámu svou účast odvolali. Pochodeň i přes několik vynucených zastávek kvůli demonstrantům nakonec dorazila do svého cíle. Tokio se snažilo zajistit co nejhladší průběh slavnostního aktu i kvůli nadcházející návštěvě čínského prezidenta Chu Ťintchaa, přesto japonské úřady až na dvě výjimky nepovolily čínským strážcům pochodně, aby ji v ulicích Nagana doprovázeli, protože jde o příslušníky ozbrojené lidové policie.

; moderátorka:
Olympijská pochodeň se z Japonska přesouvá do jihokorejského Soulu, kde se očekávají další protičínské protesty.

Ukrajina si dnes připomněla oběti jaderné havárie v Černobylu

; moderátorka:
Přesně před dvaadvaceti lety vybuchl jeden z reaktorů jaderné elektrárny Černobyl. Po výbuchu byla zamořena Ukrajina a značná část Evropy, hlavně pak Bělorusko a Rusko. Moskva až se zpožděním přiznala, že došlo k havárii. Poškozený reaktor byl po výbuchu spěšně zakryt železobetonovým sarkofágem, který ale rychle chátrá. Stavba nového krytu nad zničeným reaktorem začala před šesti lety. Radioaktivní záření ze zbytku reaktoru nadále podle oficiálních údajů více než padesátkrát překračuje přípustné normy. Energetik Mojmír Štěrba ale přímo na místě nabyl jiného dojmu.

Mojmír ŠTĚRBA; energetik:
V černobylském prostoru jsem naměřil hodnotu radiace od 0,3 do 1 mikrosievertu, to je hodnota, kterou můžete dostat i u nás v České republice, čili nic nebezpečného. Těsně u toho sarkofágu jsem naměřil 4,3 mikrosievertů, což při celoročním působení nepřesahuje povolenou hodnotu.

; moderátorka:
Prezident Viktor Juščenko dnes v noci položil květy a zapálil svíce u pomníku obětem Černobylu v Kyjevě, kde se za oběti také sloužila mše. Smuteční noční vzpomínka se konala i v městečku Slavutič, kde žije značná část bývalých obyvatel a zaměstnanců Černobylu.

Francie stupňuje svou snahu o osvobození Ingrid Betancourtové

; moderátorka:
Francie stupňuje svou snahu o osvobození Ingrid Betancourtové, kterou zadržují kolumbijští povstalci. Šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner odlétá do Kolumbie v pondělí.

Jan ŠMÍD; redaktor:
Kouchner se sejde v Bogotě s prezidentem Alvarem Uribem a o dva později ve Venezuele s Hugo Chávezem. Jeho cílem je pokračovat ve snaze o propuštění Betancourtové a také usmířit oba rivaly. Uribe je proti tomu, aby se v krizi s rukojmími Chávez angažoval. Paříž se naopak domnívá, že venezuelský prezident je jediným, kdo může mít na povstalce nějaký vliv. Ve svém televizním vystoupení podpořil Cháveze i prezident Sarkozy, který ujistil francouzskou veřejnost, že udělá maximum proto, aby byla Betancourtová co nejdříve na svobodě.

V Horních Mísečkách v Krkonoších dnes lyžovaly stovky lidí

; moderátorka:
V areálu Horní Mísečky v Krkonoších dnes lyžovalo asi tři sta lidí, dva vleky tam pojedou až do 4. Května vždy od osmi do čtrnácti hodin. Podmínky jsou stále velmi dobré, říká to Zdeněk Spilka z tamního skiareálu.

Zdeněk SPILKA; skiareál v Horních Mísečkách:
Z hlediska sněhovejch podmínek je to výborný. V hlavní partii je přes dva metry sněhu, v tom spodním úseku je řádově třicet až čtyřicet centimetrů. Dá se říct, že to každej den v noci upravíme, rozhrnem tak, aby ta sjezdovka byla upravená.

; moderátorka:
Na své si v našich nejvyšších horách přijdou i běžkaři. Ti mohou na hřebeny Krkonoš vyjet lanovkami na Lysou a Černou horu. Horská služba turisty upozorňuje na druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

V Západočeském kraji roste zájem o sponzorování zvířat v plzeňské zoo

; moderátorka:
V Západočeském kraji roste zájem o sponzorování zvířat v plzeňské zoo. Adopce na konkrétní dobu se stává hitem hlavně mezi mladými. Začaly ji kupovat party přátel jako svatební dary, děti rodičům jako dárky k narozeninám nebo Vánocům. Ze sedmi tisíc exemplářů má teď zoo svého kmotra neboli sponzora přes tři sta zvířat. Někteří zájemci zaštiťují zvířata jen svým jménem, jiní na ně přispívají i finančně. Podle mluvčího zoologické a botanické zahrady v Plzni Martina Vobruby má několik rodin Liškových adoptováno lišky a vlky hřivnaté. Plzeňští patologové se zase stali sponzory supů a šakalů.

Spustit audio

Více z pořadu