Ozvěny dne 29. ledna 2008

29. leden 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Klaus se Švejnarem odpovídali na dotazy sociálnědemokratických senátorů

Ondřej KAPIC, redaktor:
Senátory ČSSD si Václav Klaus nezískal. Ani osmdesátiminutová diskuse, kterou kandidát na prezidenta před senátory absolvoval se svým sokem Janem Švejnarem, sociální demokraty nepřesvědčila, aby pro něj při volbě zvedli ruku.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Senátoři ČSSD dají v prezidentské volbě hlas Janu Švejnarovi. Podle šéfky sociálnědemokratických senátorů Aleny Gajdůškové jsou jim jeho názory bližší.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, senátorka /ČSSD/:
Jsem z těch, kteří nominovali pana profesora Švejnara a dnešní debata mně opět přesvědčila o tom, že mé vidění světa je bližší tomu jemu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Názory Klause i Švejnara se při slyšení v senátorském klubu ČSSD rapidně lišily. Zákonodárci sociální demokracie se jich ptali hlavně na globální oteplování, daňovou a zdravotní reformu a privatizaci státního majetku. Úřadující prezident Václav Klaus sázel hlavně na své zkušenosti.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Přicházím sice jako kandidát za ODS, ale nezakrývám, že mi jde o to, abych v prezidentské volbě dostal i vaše hlasy, proto jsem koneckonců tady. I když vím, že na různé věci máme a měli jsme vždycky rozdílné názory, věřím, že nás řada věcí spojovala a že máme zájem na úspěšném rozvoji České republiky.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Jan Švejnar zase zdůraznil svou nadstranickost.

Jan ŠVEJNAR, kandidát na prezidenta:
Za prvé jsem nadstranický, za druhé mám zkušenosti z domova i ze světa. Za třetí, mám zkušenosti se zakládáním institucí a vedením lidí, a to nejenom v sektoru veřejném, ale též v sektoru soukromém ať už ziskovém či neziskovém. A mám schopnosti sjednocovat.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Poslanci a senátoři začnou o obsazení Hradu na dalších pět let rozhodovat 8. února.

První kontrola cizinecké policie od vstupu do Schengenu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Policisté se dnes vydali na kontroly cizinců. Po vstupu Česka do schengenského prostoru 21. prosince je to první celorepubliková akce cizinecké policie. Jedna z kontrol se odehrála i na silnici mezi Hradcem Králové a Náchodem na výjezdu z Jaroměře.

policista:
Dobrý den, pane řidiči, cizinecká policie. Předložte mi vaše doklady a doklady potřebné k řízení motorového vozidla.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Policisté na trase Hradce Králové Náchod neprověřovali jen doklady. Potvrzuje to Radka Mašková, mluvčí hradecké cizinecké policie.

Radka MAŠKOVÁ, mluvčí hradecké cizinecké policie:
Kontrolují se vnitřní prostory kamionů, zda se nepřevážejí běženci.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Řidiči nákladních aut většinou proti kontrolám nic nenamítali. Podle nich je to v pořádku. Za hranicemi například v Polsku se s nimi setkávají také.

řidič nákladního auta:
To je normální, obyčejný také, i stejný jako v Česku.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Policisté ale zamířili i na další místa. Kontrolují se například ubytovny a nádraží. Na východě Čech také zadrželi dvě osoby, po kterých pátrali.

Policistka z Karlových Varů za úplatek vyřizovala cizincům pobyt v Česku

Ondřej KAPIC, redaktor:
Inspekce ministra vnitra odhalila policistku karlovarské cizinecké policie, která brala úplatky za přihlášení cizinců. Případ sleduje redaktorka Andrea Štromajerová.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ, redaktorka:
Policistka za úplatu vyřizovala žádosti o přihlášení cizinců k pobytu i bez jejich přítomnosti na území České republiky. Jak informovala mluvčí Inspekce ministra vnitra Martina Lídlová, peníze policistka použila pro vlastní potřebu.

Martina LÍDLOVÁ, mluvčí Inspekce ministra vnitra:
Zadržená policistka je podezřelá ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a trestného činu přijímání úplatků. Dotyčná v deseti zadokumentovaných případech převzala od zprostředkovatelů různou finanční částku za vyřízení žádostí, finanční hotovost použila pro vlastní potřebu.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ, redaktorka:
Podle mluvčí z Ředitelství cizinecké a pohraniční policie v Plzni Ilony Vaníčkové bude obviněná policistka zřejmě propuštěna ze služebního poměru.

Ilona VANÍČKOVÁ, mluvčí Ředitelství cizinecké a pohraniční policie v Plzni:
Jakmile bude policistce sděleno obvinění z trestného činu, bude ředitelem oblastního ředitelství služby cizinecké policie Plzeň propuštěna ze služebního poměru.

Ondřej KAPIC, redaktor:
V Karlových Varech nejde o první případ uplácení na cizinecké policii. Před třemi lety policie začala vyšetřovat dva příslušníky cizinecké policie podezřelé z machinací s povoleními pro cizince. U obou byl zjištěn majetek v řádech milionů korun.

Bohumínská ODS rozhodla o osudu Martina Bacíka

Ondřej KAPIC, redaktor:
Bohumínská ODS právě teď řeší případ svého člena a současně pravicového extremisty. Martin Bacík, který organizoval setkání radikálů, zastával v místním sdružení ODS post pokladníka. Po odhalení jeho minulosti sám ze strany vystoupil. Jednání sleduje reportérka Andrea Čánová. Dobrý večer.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Tak právě před malou chvílí bohumínští občanští demokraté přijali rezignaci Martina Bacíka. Ten už tedy není pokladníkem, ani členem této strany. Jejich schůze se ovšem sám účastnil, ale už jako host a musím říci, že přišel jako první. Sám, jak už jsme říkali, o víkendu se rozhodl, že vystoupí z ODS, takže to rozhodnutí místního sdružení je spíše formální. Nicméně schůzky občanští demokraté využili k tomu, že se dohodli na tom, jak budou v budoucnu přijímat nové členy. Příznivci krajní pravice i levice prý už vůbec nemají šanci se do jejich řad dostat. Šéf bohumínských občanských demokratů David Maryška ale připustil, že to bude velice těžké ohlídat. Doslova řekl: "Nemáme k tomu žádnou tajnou policii."

Primárky na Floridě mohou být pro republikány klíčové

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ve čtvrtém největším americkém státě vybírají demokraté a republikáni svého kandidáta na prezidenta. Florida je dosud nejvýznamnějším státem, kde se primárky konají přesně týden před superúterým, kdy ve dvou desítkách států budou volit miliony Američanů.

Miroslav KONVALINA, redaktor:
Floridští důchodci tvořili fronty v kostelech a školách, kde se tady volí už od sedmi hodin ráno. Předvolební kampaň tady neprobíhala na ulicích, ale na víceméně uzavřených večírcích a setkáních demokratických a republikánských voličů a přispěvatelů. Lidé museli na svých telefonech a záznamnících vyslechnout více volební agitace než jindy. Možnost předčasné volby a volby poštou využilo asi milion voličů, několikrát více než při minulých volbách. Demokratická strana potrestala Floridu za předsunutí primárek tím, že hlasy jejích delegátů nebude započítávat do nominačního klání. Republikáni ze stejného důvodu započítávají jen polovinu delegátů. Republikánský souboj je vyrovnaný mezi McCainem a Mittem Romneym. Mezi demokraty v průzkumech vede jasně Hillary Clintonová.

Polská vláda se snaží uklidnit stávkující celníky

Ondřej KAPIC, redaktor:
Polská vláda ve velkém spěchu připravila návrh novely zákona o celní službě. Chce tak uklidnit protesty celníků, které vedly až k ochromení nákladní dopravy na východní hranici Polska. Kamiony tam ale zatím dál stojí v několikadenních frontách.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Na hraniční přechody se pomalu vracejí celníci, i když jejich stávka formálně pokračuje. Řidiči kamionů odložili blokádu hlavního města na neurčito. "Odložili jsme protesty, ale současně budeme sledovat situaci na hranici a v případě jejího zhoršení začneme s blokádami měst. Nechceme brát jejich obyvatele jako rukojmí, ale my sami jsme rukojmími celníků," uvedl Boleslaw Milewski ze Svazu zaměstnavatelů v dopravě. Ministr financí slíbil celníkům zvýšení platu v přepočtu o tři tisíce korun, zaplacení přesčasů a služební postup obvyklý v jiných uniformovaných složkách. Celníci zatím svou odpověď neoznámili.

Etnické násilí v Keni pokračuje

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vražda opozičního poslance vyvolala v Keni další vlnu brutálního etnického násilí. Opozice je přesvědčena, že šlo o politickou vraždu a na shromážděních z ní obvinila vládu. Policie proti demonstrantům zasáhla slzným plynem. Další násilnosti se odehrály ve městě Naivaše, kde se střetly tisíce lidí dvou znepřátelených kmenů. Na ochranu asi tři sta uprchlíků kmene Lu musela policie zasadit vrtulníky a evakuovat je z oblasti.

Při testování Škody Fabie combi selhaly brzdy

Ondřej KAPIC, redaktor:
Problém s brzdami měla nová Škoda Fabia combi při víkendovém testování ve Švédsku. Tamní novináři vůz zkoušeli na sněhu, ledu a břečce. Brzdy ale najednou přestaly reagovat. Podle testovacího týmu se to opakovalo celkem třikrát. Mluvčí Škody Auto Evžen Krauskopf vyloučil konstrukční závadu brzd.

Evžen KRAUSKOPF, tiskový mluvčí Škody Auto:
Jedná se o fyzikální jev, který může za určitých specifických podmínek nastat. My na něj upozorňujeme v návodu k obsluze. Za určitých okolností jako například při projetí větší kaluží nebo při silném dešti nebo po mytí vozidla může dojít ke zpoždění brzdného účinku v důsledku vlhkých v zimě namrzlých brzdových kotoučů a obložení. Doporučujeme řidičům, aby brzdy přerušovaným brzděním vysušili.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vůz budou ještě testovat nezávislí experti.

Nominace na sošku Českého lva

Ondřej KAPIC, redaktor:
Organizátoři udílení českých filmových cen dnes odtajnili nominace. O Českého lva se uchází osmnáct filmů. Jiří Vejdělek má ve hře dva tituly Václava a Roming. Mezi nominovanými nechybí snímek Alice Nellis Tajnosti, Hřebejkův Medvídek či Gympl Tomáše Vorla a Vratné lahve Jana Švěráka. O křišťálovou sošku lva se uchází také zahraniční titul Edith Piaf. Ten vznikl v koprodukci s Českem. Který z nich nakonec sošku lva získá, to se dozvíme 1. března. Večerem bude provázet herec Jaroslav Dušek.

Jaroslav DUŠEK, herec a moderátor:
Já to povedu v duchu naprosté přítomnosti, takže budu doufat, že něco vznikne a protože tento ročník bude odlišný od těch minulých, ten program bude skutečně jinak nastavený, tak bude více asi možností pro to, aby věci vznikaly přímo na místě, což by mě těšilo.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu