Ozvěny dne 30. srpna 2008

30. srpen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Obyvatelé Nových Heřminov v referendu odmítli přehradu

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Obyvatelé Nových Heřminov na Bruntálsku dnes v referendu odmítli stavbu přehrady. Po obecních zastupitelích chtějí, aby se pokusili všemi prostředky zabránit stavbě vodního díla. O přehradě, které má uto..., ustoupit část Nových Heřminov včetně čtyřiapadesáti tamních stavení, na jaře rozhodla vláda.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Obyvatelé malebného údolí se s přehradou smířit nechtějí. K dnešnímu referendu přišlo sedmasedmdesát lidí. Pětapadesát z nich přehradu odmítlo. Jde o minimální počty potřebné k tomu, aby referendum bylo platné.

osoba:
Není to otázka peněz, ale je to otázka toho údolí. Já jsem tady vychoval děti, vnoučata, /nesrozumitelné/.

osoba:
Budu zatopenej skoro úplně na dně, někde u přehrady.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Starosta Nových Heřminov Radovan Jílka referendum od začátku odmítal. Přesto sám hlasoval. Podle něj se nedá vyloučit další veřejné hlasování, až vláda přijde s konkrétními podmínkami.

Radovan JÍLKA, starosta Nových Heřminov:
Teď není čas a doba pro nás, teď je čas vlastně pro stát, kdy musí ukázat, jak to vlastně prakticky, jak si to představoval. Za jakých podmínek, za jaké peníze, za jaké ústupky vůči lidem, vůči obci.

Silvie MIKULCOVÁ, redaktorka:
Lidem z Nových Heřminov se pravděpodobně rozhodnutí vlády o přehradě zvrátit nepodaří. Stavbu ale mohou několik let úspěšně zdržovat. Pro Radiožurnál Sylvie Mikulcová, Nové Heřminovy.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Náhrady obyvatelům, kterým pozemky a domy protipovodňová přehrada zatopí, budou podle dřívějších vyjádření Povodí Odry nadstandardní. Ministerstvo financí na ně vyčlenilo dvě stě milionů korun. Stavba nezačne dříve než v roce 2015. Ministerstvo zemědělství vyčlenilo téměř osm miliard korun. Za to by se měla postavit přehrada a nová silnice. V ceně jsou i další úpravy koryta řeky. Ministra zemědělství Petra Gandaloviče dnešní výsledek referenda obyvatel Nových Heřminov mrzí. Připomíná ale, že přihlížet se má především k vyšším veřejným zájmům.

Petr GANDALOVIČ, ministr zemědělství:
Samozřejmě výsledek referenda mě mrzí. Na druhé straně jsem přesvědčen, že všechny ostatní úřady, které budou posuzovat výstavbu té přehradní nádrže Nové Heřminovy, budou postupovat odpovědně. K výsledku referenda samozřejmě přihlédnou, nicméně budou mít v úvahu ten větší zájem, a to je protipovodňová přehrada, především Krnova, ale i města Opavy.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
I když občané Nových Heřminov vyslovili v referendu nesouhlas se stavbou přehrady, státní orgány své rozhodnutí o výstavbě měnit nemusí. Vysvětluje to předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

Cyril SVOBODA, předseda Legislativní rady vlády:
Referendum v obci není striktně právně závazné pro vládu, nicméně, samozřejmě, je to velmi důležitý moment, který se musí vzít v úvahu, to, o tom není nejmenších pochyb.

S dělníky se utrhl výtah

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Se dvěma dělníky se dnes kolem poledne v PrazeKamýku utrhl stavební výtah. Oba muži jsou těžce zraněni. Potvrdila nám to mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Jiřina ERNESTOVÁ, mluvčí pražské záchranné služby:
Při pádu stavebního výtahu v Rabyňské ulici v Kamýku došlo ke zraněné dvou můžu. Oba byli těžce zranění, utrpěli otevřené fraktury končetin, páteře, jeden byl převezen do všeobecné fakultní nemocnice a druhý do krčské nemocnice.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Oba dělníci byli cizinci. Do Česka přijeli za prací z Bulharska.

Nakladatelství Economia má nového majitele

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nakladatelství Economia má nového většinového majitele. Osmaosmdesátiprocentní podíl koupil od německé firmy český podnikatel Zdeněk Bakala.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Nakladatelství vydává například Hospodářské noviny nebo týdeník Ekonom. Patří mu také internetový portál iHned a osmnáct odborných časopisů. Zavedené značky chce nový vlastník zachovat a ponechat jim nezávislé postavení. Proto část z Bakalova podílu získá i současný management Economie v čele s jejím ředitelem Michalem Klímou. To má zajisti kontinuitu. Co podpoří nezávislost popsal mediální zástupce Zdeňka Bakaly Vladimír Bystrov.

Vladimír BYSTROV, mediální zástupce Zdeňka Bakaly:
Všechny redakce budou, pokud teda už nemají, mít nový redakční kodex, jehož součástí bude i úprava toho, jak má být referováno o společnostech, jež jsou nějak spřízněny s většinovým vlastníkem.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Bakalovi totiž patří i další firmy, například společnost Respekt media, která vydává i stejnojmenný týdeník.

Vladimír BYSTROV, mediální zástupce Zdeňka Bakaly:
Nějaká forma integrace vydavatelských aktivit Economie a společnosti Recpekt publishing, která vydává časopis Respekt, se přímo nabízí.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Připouští Vladimír Bystrov. Zdeněk Bakala patří k nejbohatším Čechům. Nepřímo ovládá asi čtyřicet procent uhelné firmy NWR, jejíž akcie se obchodují na burze v Praze i v Londýně. Hodnota jeho podílu se odhaduje na šedesát miliard korun. Rozšíření Bakalova impéria a většinový podíl v Economii musí ještě schválit antimonopolní úřad. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Na Lanový most mohou i nákladní auta

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Lanový most na pražské Jižní spojce je už hodinu obousměrně v provozu i pro nákladní automobily. Kamiony už tak nemusejí využívat objízdné trasy přes Švehlovu a Průmyslovou ulici. Zákaz vjezdu pro auta nad šest tun způsobil za poslední dny na těchto dvou silnicích dlouhé kolony. Pokračuje redaktorka Monika Babická.

Monika BABICKÁ, redaktorka:
Technická správa komunikací pracuje na opravě mostu od poloviny srpna. Tehdy její pracovníci zjistili pokles konstrukce a most musel být na několik dnů zcela uzavřen. V současné době jsou na lanovém mostě otevřeny dva pruhy v obou směrech s tím, že pravý je vyhrazen pro nákladní automobily a maximální povolená rychlost je šedesát kilometrů v hodině.

Policisté stříleli v Mníšku pod Brdy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Policejní hlídka dnes v Mníšku pod Brdy postřelila muže, který jí údajně ohrožoval nožem. Pachatel předtím zranil dva lidi. Policisté ho postřelili do nohou. Útočník skončil v nemocnici. Případ už podle mluvčí Martiny Lídlové vyšetřuje Inspekce ministra vnitra.

Martina LÍDLOVÁ, mluvčí:
Převzali jsme k šetření střelbu policistů z obvodního oddělení Mníšek pod Brdy, při kterém došlo k použití služební střelné zbraně a ke zranění civilní osoby. Máme na to určenou lhůtu, podle trestního řádu a bližší informace vám v současné době nemůžu sdělit.

Spojené státy se připravujín na bouři Gustav

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Přes sedmdesát lidí už v Karibiku zabila tropická bouře Gustav. Ta se přehnala přes Kajmanské ostrovy a dál míří do Mexického zálivu. Podle meteorologů navíc hrozí, že než Gustav dorazí na pobřeží Spojených států, ještě výrazně zesílí a dosáhne síly hurikánu. Na jeho úder se už proto připravují například v Texasu nebo na Floridě. S velkými obavami bouři sleduje také Louisiana. Tamní úřady už vyhlásily stav ohrožení a v pohotovosti je i národní garda. Podobné přípravy už také zahájili v New Orleans, kde se stále vzpamatovávají z následků ničivého hurikánu Katrina, který se oblastí přehnal v roce 2005. Starosta Ray Nagin už proto ujistil obyvatele města, že tentokrát jsou úřady na živel lépe připraveny.

Ray NAGIN, starosta New Orleans:
Možná se někteří lidé bojí, že pokud budou muset tentokrát před hurikánem opustit své domovy, do New Orleans už se nikdy nevrátí. Ujišťuji vás, že se zpět do města vrátíte, že ochráníme váš majetek, zajistíme lepší vzájemnou pomoc a že jsme zdokonalili vzájemnou spolupráci mezi úřady.

Němečtí vojáci v Afghánistánu zastřelili ženu a dvě děti

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Němečtí vojáci zastřelili v severním Afghánistánu za dosud nejasných okolností ženu a dvě děti. Oběti seděly v autech, která navzdory signalizaci a varovným výstřelům pokračovala v rychlé jízdě směrem ke kontrolnímu stanovišti. V Afghánistánu narůstá rozhořčení nad stále vyšším počtem civilistů zabitých zahraničními vojáky.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Je to vůbec poprvé, co při incidentu s příslušníky bundeswehru pod Hindúkúšem umírali civilisté. Ve dvou autech, na která němečtí vojáci a afghánští policisté nedaleko města Kundúz spustili palbu, seděla skupina svatebčanů. Jeden z řidičů přiznal, že ho vojáci vyděsili a že prudce zatočil, místo toho, aby zabrzdil. Policejní šéf Abdul Rahmán Aktaš ale německé vojáky obvinil, že na oba vozy stříleli až v okamžiku, kdy se auta otočila a vzdalovala. Tuhle verzi incidentu zatím bundeswehr nekomentoval. Vojáci, z jejichž zbraní zřejmě vyšly smrtící výstřely, jsou v šoku. Velitelství mise ISAF nad případem vyjádřilo hlubokou lítost, ale plně se postavilo za německou hlídku. Média u našich západních sousedů taky připomínají obrovskou nervozitu mezi příslušníky německého kontingentu poté, co byl ve středu při bombovém útoku zabit jeden z elitních výsadkářů. Jiří Hošek, Český rozhlas Berlín.

Írán hrozí třetí světovou válkou

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Pokud kterákoliv země zaútočí na Írán, povede to ke třetí světové válce. Prohlásil to zástupce náčelníka íránského generálního štábu Masúd Džazáerí. Vedení íránského režimu reaguje obdobnými výroky na spekulace, že zejména Izrael může napadnout Írán kvůli jeho neochotě zastavit svůj jaderný program.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Nezkrotná hamižnost Američanů a sionistického vedení žene svět na okraj propasti, prohlásil generál Džazáerí. Jako příklad této údajné nenasytnosti zmínil podle íránské agentury Mehr konflikty v Iráku, Afghánistánu, Súdánu a nejnověji také v Gruzii. Pokud by skutečně vypukl světový konflikt, znamenalo by to konec umělých útvarů, použil generál termín, kterým íránská propaganda označuje Izrael. V izraelském tisku přibývá článků, že i když Američané v tuto chvíli váhají, židovský stát prý v tichosti chystá úder proti Íránu na vlastní pěst. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Spustit audio

Více z pořadu