Ozvěny dne 31. ledna 2008

31. leden 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ústavní soud odmítl část návrhu ČSSD

Ondřej KAPIC, redaktor:
Vládní reforma platí, a to i po dnešku, kdy se Ústavní soud zabýval první částí návrhu skupiny poslanců na zrušení reformního zákona. Ústavní soud ji rozdělil do tří samostatných celků, aby zrychlil rozhodnutí.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Dnes projednávaná část se týkala procesu schvalování zákona a rovněž změn v daňové oblasti. Pokud by soud návrhu skupiny poslanců vyhověl, mělo by to podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové z ODS negativní důsledky na fungování státu.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Protože by to znamenalo, že celý daňový systém a tedy i příjmy i výdaje státu by byly ve vážném ohrožení.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek, který zastupoval nespokojených 67 kolegů, po vyhlášení soudu neskrýval zklamání.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
Jako právník musím říct, že samozřejmě já chovám respekt k Ústavnímu soudu a musím tedy mít respekt k jeho rozhodnutí. Jako politik a občan musím říct, že zejména odůvodněním toho nálezu jsem hluboce zklamán.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Jiný názor projevili čtyři soudci z celkem patnáctičlenného pléna. S jejich právním názorem se teď chce Hašek seznámit, aby byl připraven na jednání o zbývajících částech návrhu. Stejný postup chce zvolit i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Budeme připraveni, pokud ovšem Ústavní soud nevezme vážně ani text ústavy, to znamená to věcné vymezení sociálního systému a zdravotního systému v České republice, tak to by bylo vážné narušení ústavou zaručených práv.

Bohumír MAZÁČ, redaktor:
Termín dalších jednání o návrhu na zrušení reformního zákona zatím Ústavní soud nezveřejnil.

Jihomoravské obce prohrály soud s firmou E.ON

Ondřej KAPIC, redaktor:
Devět vesnic prohrálo soud s energetickým gigantem E.ON. Obce, které byly menšími podílníky v dřívější jihomoravské energetice, tvrdí, že za vyvlastnění svých akcií dostali málo peněz. Firma je prý připravila o 62 milionů korun, jenže soud rozhodl, že v době, kdy žalobu podaly, už energetické akcie nevlastnily a nemohly tak žádat o více peněz. Proti rozsudku se lze odvolat, což možná obce udělají, alespoň to nevyloučil Karel Pačiska, starosta Bystřice nad Pernštejnem, který s rozsudkem nesouhlasí.

Karel PAČISKA, starosta Bystřice nad Pernštejnem:
My se tomu tak nedomníváme, na stole Krajského soudu v Českých Budějovicích leží ještě další žaloba na neplatnost valné hromady. Až my dostaneme celé toto usnesení v písemné formě, tak se setkáme s poradenskou firmou. Samozřejmě musíme hovořit i s našimi partnery, protože musíme se rozhodnout, jakým směrem budeme pokračovat dál. Teď to nedokážu předjímat, ale všechno je o penězích, všechno je to, že zase budeme muset platit a uvidíme, jak všechno bude a musí mít takový ten názor právní, jestli máme reálnou šanci.

Ondřej KAPIC, redaktor:
Jde o první podobný spor kvůli zákonu, který majoritním vlastníkům umožnil vytěsnění malých akcionářů. Přelomový verdikt tak mohl podle odborníků odstartovat další podobné spory.

Městský strážík zabil Američana

Ondřej KAPIC, redaktor:
Policisté obvinili z vraždy městského strážníka. Měl v noci na středu v pražské Českomoravské ulici poblíž Sazka Areny údajně ubodat Američana. Podle pražské policejní mluvčí Evy Brožové teď muž čeká v policejní cele a rozhoduje se o jeho umístění do vazby. Podle dřívějších informací nebyl strážník v době incidentu ve službě. Americké velvyslanectví v Praze uvedlo, že mrtvý muž byl civilista a nikoliv voják, jak se původně spekulovalo.

Franco Marini by mohl sestavit novou vládu

Ondřej KAPIC, redaktor:
Přechodnou vládu v Itálii by měl vytvořit předseda Senátu Franco Marini. Úkolem prozatímního kabinetu by bylo zreformovat volební zákon a vést zemi do nových voleb. Prvně je ale nutné zajistit jí podporu ve všech politických stranách. Marini zahájil jednání s menšími politickými stranami.

Vědunka LUNARDI, redaktorka:
Franco Marini se těšil jen velmi krátce z přechodu dvou předních představitelů opoziční křesťanskodemokratické unie do tábora odpůrců předčasných voleb. Italští průmyslníci a obchodníci apelují marně na politické síly, aby se pokusily ustavit dočasnou vládu. Už na samém začátku prvního kola konzultací Franco Marini byl nucen konstatovat, že ubývá zastánců přechodné vlády. Předčasné volby nechce jen opozice, nýbrž i radikální levice. Lidé severu zatím oznámila, že se Mariniho konzultací vůbec nezúčastní. Chce bezprostřední vyhlášení předčasných voleb. Výbor pro referendum o zrušení současného volebního zákona požádal prezidenta republiky, aby stanovil co nejbližší datum pro referendum tak, aby se mohlo konat ještě před předčasnými volbami.

Situace na polské hranici se začíná uklidňovat

Ondřej KAPIC, redaktor:
Dopravní informace na východní polské hranici se začíná uklidňovat. Celníci se i po neúspěšném jednání s vládou vracejí pomalu do práce. Přepravci proto odvolali zítřejší blokády polských měst a silnic.

Martin DORAZÍN, redaktor:
Obyvatelé hlavního města si mohou oddechnout, kamiony zítra Varšavu nezablokují. "Protestní výbor podporuje rozhodnutí o odložení blokád. Celníci se sice nedohodli s vládou na svých požadavcíh, ale vracejí se do práce a kolony kamionů se zkracují. Situaci budeme dál monitorovat a jsme připraveni kdykoliv zareagovat," oznámil Boleslaw Milewski ze Svazu přepravců. Hraniční přechody z Polska do Ruska a Běloruska jsou už prakticky volné. Kamiony tam na odbavení čekají maximálně několik hodin. Horší je situace na polskoukrajinské hranici, kde se ještě stále nepodařilo obnovit normální provoz.

Africký summit se zabývá násilím v Keni

Ondřej KAPIC, redaktor:
Novými výbuchy násilí v Keni se zabývá i současný summit Africké unie. Ten začal dnes v etiopské metropoli Addis Abebě. Účastní se ho i znovuzvolený keňský prezident Mwai Kibaki, kterého domácí opozice obviňuje ze zfalšování voleb. Na severozápadě Keni zastřelil dnes policista už druhého opozičního politika. Jeho smrt vyvolala okamžitě další střety.

Pan Kimun chce pomoci vyřešit povolební krizi

Ondřej KAPIC, redaktor:
Povolební krizi se pokusí řešit se pokusí řešit přímo na místě i generální tajemník OSN Pan Kimun, který přijede zítra. Měl by tak pomoci v úsilí bývalému šéfovi OSN Kofi Annanovi, který v Keni vyjednává s oběma tábory už týden.

Divadla mají málo peněz na svůj provoz

Ondřej KAPIC, redaktor:
Desítku pražských divadel čeká hodně nejistá sezóna. Nevědí, jestli budou mít dostatek peněz na provoz. Grantové komisi hlavního města Prahy, která se dnes sešla naposledy, se nepodařilo vyjednat navýšení peněz na jejich podporu. Jak dodává redaktorka Michaela Vetešková, členové komise jsou se způsobem rozdělování grantů pro kulturní zařízení města Prahy nespokojeni.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Dvanáct členů grantové komise muselo projednat sedm stovek žádostí. O peníze z rozpočtu hlavního města Prahy může žádat každý provozovatel nebo zřizovatel kulturního zařízení, a to je podle divadelního publicista Vladimíra Justa problém.

Vladimír JUST, divadení publicista:
Požadavky, když se sečou, jsou 260 milionů a ta dotace na granty jsou 200 milionů.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Na základě posledního setkání grantové komise vyslovil nespokojenost se způsobem přidělování peněz.

Vladimír JUST, divadení publicista:
A teďka, jak vy chcete rozlišit třeba divadlo, které je vysloveně nastražené pro turisto, divadlo černé, různé loutkové produkce od normálních divadel, ale dostanou všechna divadla na ten lístek.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Hrozí jim ale, že nepůjdou do uměleckého rizika. Budou škrtat na premiérách, anebo začnou šetřit na hercích i na scénografii.

Dnes vychází poslední díl Harry Pottera

Ondřej KAPIC, redaktor:
Ode dneška se začíná prodávat české vydání posledního dílu Harryho Pottera. Sedmí díl knižní série britské spisovatelky Joanne Rowlingové se jmenuje Harry Potter a Relikvie smrti. Za pozdější dodání knihy na český trh mohla dlouhá licenční jednání. Na překladu se ale pracovalo rychle, říká překladatel Harryho Pottera Pavel Medek.

Pavel MEDEK, překladatel:
Byly to zhruba tři měsíce, které jsme na to měli. Pak jsme samozřejmě na tom ještě pracovali na tý redakci toho textu, ale to samotné překládání asi tři měsíce.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu