Ozvěny dne 4. září 2009

4. září 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Ondřej KAPIC, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
O cestě k předčasným volbám budou vrcholní politici jednat v neděli. Případnou změnu ústavy chtějí zákonodárci odhlasovat až po čtvrtečním rozhodnutí Ústavního soudu. Poslanec ODS Jiří Pospíšil.

Jiří POSPÍŠIL, poslanec /ODS/:
Jako zodpovědní politici přemýšlíme o dalších variantách pro případ, že Ústavní soud rozhodne pozitivně o návrhu pana Melčáka.

Ondřej KAPIC, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Po rozhodnutí Ústavního soudu chtějí o změně ústavy hlasovat i sociální demokraté. Příslušný zákon lze začít projednávat už od úterý, soudí předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Já myslím, že je to jednoznačné, že ty věci mohou běžet souběžně, protože my budeme hledat asi kompatibilní řešení.

Ondřej KAPIC, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Počet čerstvých absolventů škol bez práce se meziročně zvýšil téměř o 8 tisíc a tento měsíc dál poroste.

Jiří VOJTĚCH, Národní ústav odborného vzdělávání:
A vzhledem k té situaci na trhu práce nedojde k té běžné absorpci a ta jejich míra nezaměstnanosti se dá říct, že se zvýší zřejmě skokově.

Ondřej KAPIC, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Po sérii injekčních útoků na Číňany v Ujgurské autonomní oblasti sílí nepokoje tamních muslimů.

redaktor:
Příslušníci zásahových jednotek dnes použili k rozehnání nových demonstrací slzný plyn.

Ondřej KAPIC, moderátor Jan BUMBA, moderátor moderátor:
Počasí, zítřek bude oblačný až zatažený. Místy s přeháňkami. Teploty do 18 stupňů. Večer a v noci pozor na silný vítr. U mikrofonu jsou Ondřej Kapic a Jan Bumba.

Kdy budou volby?

Ondřej KAPIC, moderátor:
Kdy bychom se mohli vypravit k předčasným sněmovním volbám? To by mělo být jasnější příští týden, kdy bude o stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka rozhodovat Ústavní soud. Už v neděli se sejdou politické špičky, aby se dohodly na dalším postupu v případě, kdy soud Melčákově stížnosti vyhoví nebo nerozhodne rychle.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Návrhy na změnu ústavy tak, aby sněmovna mohla v současném složení skončit, by měli mít poslanci na stolech od úterka. Většina členů expertního týmu parlamentních stran se shoduje na návrhu trvalé změny ústavy. Kvůli dodržení lhůt by to ale volby odsunulo na listopad. Druhou variantu, předlohu, která by rozpustila sněmovnu s dodržením termínu voleb, a to 9. a 10. října prosazují sociální demokraté.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Samozřejmě nikdy nevyloučíte, se objeví kdokoliv z 10 milionů občanů České republiky, kdo se obrátí za jakékoliv situace na Ústavní soud. Ale opakuji, my hledáme řešení, které bude ústavně nejbezpečnější a dovede Českou republiku k říjnovým volbám.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Říká sociální demokrat Michal Hašek. Občanští demokraté se ale obávají, že tento postup může opět někdo u Ústavního soudu napadnout. S konečným hlasováním ale poslanci chtějí počkat na rozhodnutí soudu.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Pokud by Ústavní soud ve čtvrtek odložil své jednání třeba o týden, nebo nějakým způsobem přerušil, tak samozřejmě, mimořádně komplikuje situaci, to říkám na rovinu, protože od soudů se chce, aby rozhodovaly a ne aby nás stále tlačily, že nevíme.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Vysvětlil poslanec ODS Marek Benda. Trvalou změnu ústavy podporují i další strany. Lidovci, zelení i TOP 09. Komunisté s výhradami. Protože se jim víc zamlouvá původní termín voleb. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Nezaměstnaných absolventů škol přibývá

Ondřej KAPIC, moderátor:
Nezaměstnaných absolventů škol přibývá. Jejich počet se zvýšil meziročně o 8 tisíc. A bude hůř. Skokový nárůst se totiž očekává v září, kdy na trh práce vstoupí letošní absolventi škol. Důvodem je podle odborníků ekonomická krize. Kdo má největší problém sehnat práci, poví Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Jiří VOJTĚCH, Národní ústav odborného vzdělávání:
Největší nezaměstnanost je u lidí, který nemají odborné, nebo dá se říct vůbec vzdělání. Potom nižší míra je s výučním listem. Ta jejich dubnová hodnota byla 13,4%. U absolventů s maturitou a odborným výcvikem to jde na 10, potom u maturitních oborů mají absolventi míru nezaměstnanosti 7,8, u vyššího odbornýho vzdělání je to 6,8 a u vysokoškolského je to ještě méně.

Společnost Thun 1794 má v současné době dostatek zakázek

Ondřej KAPIC, moderátor:
Společnost Thun 1794, kterou tvoří závody bývalého Karlovarského porcelánu, má v současné době dostatek zakázek. Firma obnovila provoz na konci května. V ní je zaměstnáno zhruba 600 lidí. I přes ekonomickou krizi se hospodaření společnosti za první dva měsíce pohybuje v plusových hodnotách.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ, redaktorka:
Vedení společnosti se také podařilo navázat většinu kontaktů na původní odběratele porcelánu. Stále největším ale zůstává Rusko. Právě tam míří zhruba 40% všech zakázek. Ty ostatní potom směřují do států Evropské unie a tuzemska. Firma také prošla organizační změnou, kdy se 6 závodů, které ji tvořily, sloučily v 3 základní. V těch pracuje zhruba 600 lidí z 99% bývalých zaměstnanců. Konečný počet to ale není, říká předseda představenstva společnosti Michal Bíman.

Michal BÍMAN, předseda představenstva společnosti Thun 1794:
V průběhu září by mohlo dojít ještě k navýšení řádově na 700 zaměstnanců.

Andrea ŠTROMAJEROVÁ, redaktorka:
Jak ukazují první měsíce po opětovném spuštění provozu, lidé, kteří přišli o práci a nyní ji dostali zpět, si evidentně této možnosti váží. Podle vedoucího provozu Lesov, Miroslava Pilného klesla nemocnost pod 1%, zatímco před krachem porcelánky to bylo okolo 78%. Pro Radiožurnál Andrea Štromajerová, Nová Role u Karlových Varů.

Kamionů už jezdí po českých silnicích stejně jako před rokem

Ondřej KAPIC, moderátor:
Kamionů už jezdí po českých silnicích stejně jako před rokem. Odborníci se ale nemůžou shodnout, jestli už krize skutečně odezněla.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Na začátku roku byl pokles výběru mýtného o 17%. Nižší byly i příjmy z daní. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka potvrdil, že teď se situace lepší

Karel HANZELKA, mluvčí, ministerstvo dopravy:
Pokud máme informace například za měsíc srpen, tak tam už se to víceméně srovnalo. Ve srovnání se srpnem 2008 pouze 2% rozdílu v tom smyslu, že příjmy byly horší.

Nikola BOJČEV, redaktor:
Podle Sdružení dopravců ČESMAD je ale ještě příliš brzy údaje hodnotit. Potvrdil to prezident Vladimír Starosta.

Vladimír STAROSTA, prezident, ČESMAD:
Srpen je tradiční měsíc dovolených, kdy to meziroční srovnání v tom hraje právě roli. Potom už i loňský srpen bylo o významně oboru znát, prostě dopady té krize, nebo prostě nástup té krize. Takže já si myslím, že ten srpen jako je potřeba vyčkat až jak dopadne září, říjen.

Nikola BOJČEV, redaktor:
A ode dneška navíc končí letní omezení jízdy kamionů v pátek a v sobotu. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Dluhopisy pro domácnosti chce ministerstvo financí vydat ještě do konce letošního roku

Ondřej KAPIC, moderátor:
Dluhopisy pro domácnosti chce ministerstvo financí vydat ještě do konce letošního roku. Podle některých odhadů by si tak mohl stát v současné tíživé finanční situaci vypůjčit od občanů více než 100 miliard korun. Kvůli nutným legislativním změnám to ale letos nejspíš nestihne. Jak ale tvrdá ekonom David Marek ze společnosti Patria, není to jediná cesta, jak získat peníze.

David MAREK, ekonom:
Pokud by nastaly komplikace se schválením emise státních dluhopisů pro občany, nemyslím si, že by to muselo být profinancování státního dluhu fatální problém. Jsou stále k dispozici standardní nástroje, financování státního dluhu, kde je s tímto návrhem i spojena řada rizik a nákladů. Obecně si nemyslím, že by situace na dluhopisném trhu byla tak špatná, že by bylo potřeba sahat k tomuto kroku.

Černý den pro spojenecká vojska v Afghánistánu

Ondřej KAPIC, moderátor:
Černý den pro spojenecká vojska v Afghánistánu. Při jejich útoku na severu země přišlo o život 90 lidí včetně mnoha civilistů. K incidentu došlo jen několik dní poté, co šéf mnohonárodnostních sil v Afghánistánu generál McCristel vyhlásil novou strategii, která chce získat důvěru tamních obyvatel.

Jaromír MAREK, redaktor:
Na začátku dvě cisterny s naftou ukradenou Talibanem, na konci desítky mrtvých. Nákladní auta s pohonnými hmotami se stala terčem leteckého útoku spojeneckých vojsk. Právě v okamžiku, kdy si pro ukořistěnou naftu přišli vesničané. Nový incident znovu otřásl důvěrou Afghánců v zahraniční vojska.

Amir VAD AHMADZAJ:
Reakce jsou velmi, velmi silné a afghánský lid, včetně afghánské vlády volá po lepší koordinaci operací spojeneckých sil.

Jaromír MAREK, redaktor:
Řekl Radiožurnálu Amir Vad Ahmadzaj. Zákaz vojenských operací bez souhlasu afghánské vlády požadoval už před časem prezident Karzájí. V Afghánistánu je dnes přes 100 tisíc zahraničních vojáků. Jaromír Marek, Radiožurnál.

Čína viní z útoků s injekčními stříkačkami v Sinťiangu muslimské Ujgury

Ondřej KAPIC, moderátor:
Čínský ministr veřejné bezpečnosti označil za hlavní viníky nových nepokojů v Sinťiangu muslimské Ujgury. Podle jeho slov stojí za stovkami útoků injekčními stříkačkami ti samí separatisté, kteří před dvěma měsíci rozpoutali etnické střety mezi Chany a Ujgury. Při červencových násilnostech v Urumči zahynulo na 200 lidí, dalších 1 700 utrpělo zranění.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Šéf resortu bezpečnosti Meng Ťienču osobně řídí v Urumči policejní akce. Příslušníci zásahových jednotek dnes použili k rozehnání nových demonstrací slzný plyn, protestující požadující zajištění ochrany před dalšími útoky i odstoupení komunistického šéfa vytlačili od vládních i stranických budov. Ještě dříve jim také zabránili proniknout do čtvrtí obývaných Ujgury. Ministr veřejné bezpečnosti přesto právě muslimské separatisty viní z útoků na nevinné lidi včetně dětí pobodaných injekčními stříkačkami. Počet napadených už stoupl na 530, zatčeno také bylo 21 podezřelých, z toho 6 osob už bylo obviněno. Úřady také zakázaly jakákoli shromáždění a demonstrace, které se budou konat bez povolení. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Do Londýna dnes dorazil historický vlak Winton Train

Ondřej KAPIC, moderátor:
Do Londýna dnes dorazil historický vlak Winton Train. Na nádraží Liverpool Street ho uvítal sám stoletý sir Nicolas Winton. Cestou kopíroval historické zastávky, kudy projížděly záchranné transporty se 600 československých dětí. Ve vlaku měl Radiožurnál i svého reportéra. Jeho dojmy uslyšíte za chvíli v Radiofóru.

V pražském Rudolfinu vystoupí večer Londýnský filharmonický orchestr

Ondřej KAPIC, moderátor:
V pražském Rudolfinu vystoupí večer Londýnský filharmonický orchestr. Koncertem, který začíná ve 20 hodin se uzavírá 2. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Podle výkonného ředitele festivalu Jaroslava Mandy řídit ho bude jeden z nejbeprostřednějších dirigentů dnešní hudební scény, která má kořeny v Rumunsku a žije ve Švýcarsku Ion Marin.

Jaroslav MANDA, ředitel festivalu Dvořákova Praha:
S orchestrem vystoupí jako sólistka, houslistka Arabella Steinbacher a v první půlce koncertu zazní předehra Antonína Dvořáka V přírodě. Dále pak Dvořákův houslový koncert Amol a v druhé půlce zásadní symfonické dílo fantastická symfonie Hector Berlioze. V současné době už intenzivně pracujeme na přípravě třetího ročníku, který proběhne opět v Rudolfinu od 20. srpna do 5. září 2010.

autoři: oka , bum
Spustit audio

Více z pořadu