Pacientům s bolestmi, kteří už nezvládnou dojít k lékaři, pomáhá nová služba táborského hospice

14. říjen 2022 11:25

Domácí hospic Jordán v Táboře otevřel ambulanci paliativní medicíny. Jejím cílem je zlepšit kvalitu života klientů a také jejich rodin. Nová služba je primárně určena nehospicovým pacientům, kteří trpí bolestí. K lékaři už ale sami dojít nedokážou.

Lékařka Štěpánka Fojtů si do batohu připravuje potřebné vybavení. Pak nasedá společně se zdravotní sestrou do auta a odjíždí za pacientkou, která už není sama schopná docházet na ambulantní kontroly do nemocnice.

Po několika hodinách se vrací zpátky na základnu. „Vracíme se od pacientky, po punkci se jí ulevilo. Trochu jsem přenastavila medikaci vzhledem k léčbě bolesti a velké nevolnosti a zvracení, které paní obtěžovalo. Sestřička bude v dalších dnech telefonicky kontrolovat, jak se paní cítí, jestli medikace vyhovuje, a podle toho naplánujeme kontrolní návštěvu,“ popisuje lékařka.

Čtěte také

Domácí hospic Jordán se podle ředitelky Marie Sovadinové připravoval na otevření nové služby několik let. „Ambulance paliativní medicíny je takový poslední dílek do mozaiky péče, kterou poskytuje Domácí hospic Jordán. Je to služba, která podle nás velice chyběla a chybí po celé republice, protože nás není zatím mnoho,“ říká.

Osobní zkušenost s pomocí Domácího hospice Jordán v rodině má Veronika Sychová. „Je to velký rozdíl, když můžete tomu blízkému poskytnout maximum v určité pohodě, nebo když ho zkrátka strčíte do nemocnice a tam chodíte na návštěvy, dohadujete se s lékaři a vidíte, jak ten člověk chřadne. My jsme sice do poslední chvíle doufali, že se máma uzdraví, ale i když se to nepovedlo, myslím, že díky hospici jsme to snášeli tak nějak lidštěji,“ vzpomíná.

Ambulance paliativní medicíny není určena pouze pacientům, kteří umírají. Službu můžou využívat i lidé, kteří už nezvládají docházet na ambulantní kontroly ke svému praktickému lékaři nebo do nemocnice, ale chtějí se léčit v domácím prostředí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související