Pacienty v plzeňské Fakultní nemocnici čeká rychlejší a šetrnější vyšetření. Umožní to nové přístroje

13. srpen 2018 07:30

Fakultní nemocnice v Plzni na Borech pořídila osm nových diagnostických přístrojů. Stály téměř 50 milionů korun.

85 procent z celkové částky získala nemocnice z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Zbytek peněz doplatil stát. Přístroje pomůžou s vyšetřením pacientů s interními onemocněními, jsou na chirurgii, traumatologii, urologii, pneumologii i geriatrii.

Nejvíce peněz stál multidetektorový počítačový tomograf, který vyšel na 24 milionů korun. Jeho výhodou je velké snížení radiační dávky pro nemocné při CT vyšetření. Navíc umožnuje odhalit i některá skrytá přidružená onemocnění, zobrazí komplikace, např. ischémii mozku, chronická onemocnění plicní tkáně nebo onemocnění srdce. Přístroj pomůže i s vyšetřením nádorů prsu nebo trávicího traktu.

Dalším přístrojem je například skiaskopicko-skiagrafický komplet s přímou digitalizací, který slouží pro základní vyšetření v oblasti trávicího traktu. To znamená onemocnění spojená s poruchou polykání, ale nový komplet pomůže při dlouhodobém sledování pacientů s onemocněními vývodných cest močových, včetně snímkování hrudníku a břicha u nemocných na lůžku. Kromě diagnostiky slouží tohle zařízení i k navigaci a provádění jednodušších nevaskulárních výkonů, jako jsou třeba drenáže, případně jednodušší výkony na vývodném močovém systému.

Pomůže při vyšetření interních onemocnění

Užitečný přístroj je také skiagraf s přímou digitalizací, který je určený ke snímkování hrudníku, břicha, páteře a skeletu u nemocných s interními onemocněními, zejména s ischemickou chorobou srdeční a jejími komplikacemi, včetně srdečního selhání, zánětlivá onemocnění plic či degenerativní onemocnění skeletu a páteře. FN zakoupila tuto technologii pro diagnostiku na 2. interní kliniku a chirurgické oddělení

Všechny přístroje spojuje především rychlost vyšetření a také šetrnost, protože tělo pacienta nebude vystavené tak velkému rentgenovému záření. Důležitou předností některých přístrojů je jejich mobilita. Jedná se o čtyři pojízdné rentgenové skiagrafy, pomocí kterých je možné provádět i náročnější vyšetření třeba hrudníku, břicha nebo pánve přímo u lůžka pacientů.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio