Padla na úplné dno. V těžkých podmínkách ale dokázala vybudovat úspěšnou firmu

9. listopad 2017 09:26

Její příběh může připomínat pohádku. Petra Plemlová je majitelkou táborské společnosti Unuodesign, která se stala jihočeskou Firmou roku 2017. Svůj úspěch si ale musela těžce vydobýt.

Po krachu manželství přišla o všechno. Zůstala sama se čtyřmi dětmi v neutěšených podmínkách, poznala, co znamená být totálně na dně. Ale nevzdala se a během dvou let dokázala vybudovat textilní firmu, která dnes zaměstnává 40 žen.

„V mém životě se stala taková nepříjemná věc, byla to moje neschopnost poznat manželovu psychickou poruchu, která měla za následek agresivní chování k věcem i lidem. Jednoho dne, byl to bohužel shodou okolností Štědrý den, nám zdemoloval celý byt i můj počátek podnikání, takže jsem přišla opravdu o všechno. Neměli jsme v bytě ani podlahy, omítky, vůbec nic,“ vzpomíná.

Musela se postarat o čtyři děti. „Byla jsem v situaci, kdy by děti nejspíš skončily v dětském domově, protože nám zůstaly dluhy, na kontech nebyly žádné peníze, v bytě nebylo žádné jídlo, oblečení, vůbec nic. Tehdy mě zachránily zákaznice, protože začaly posílat oblečení pro děti, přesnídávky, látkové pleny,“ popisuje.

Rodina žila v malé ložnici, zbytek bytu sloužil jako expediční sklad pro textilní firmu. Látky nejdřív Petra Plemlová stříhala na zemi, než si mohla koupit stůl. „Samozřejmě byly chvíle, kdy jsem se hroutila, říkala si, že zítra už nevstanu, ale pánbů vám dá opravdu tolik síly, kolik potřebujete, když máte svůj sen, svoji vizi, víte, že to má význam,“ říká.

Čtěte také

První rok pracovala sama, stříhala látky po nocích, nebo když děti byly ve školce. Poté si pořídila prvního zaměstnance na výpomoc a později brigádnice.

Během dvou let dokázala Petra Plemlová vybudovat firmu, která letos očekává obrat kolem 45 milionů korun, což je meziroční nárůst o 160 procent. Specializuje se na výrobu dětského oblečení a látkových plen. Většina zboží míří na domácí trh, deset procent do západoevropských zemí a Rumunska.

Dnes už Petra Plemlová pomáhá i druhým. Založila nadační fond určený maminkám, které se ocitly v obtížné životní situaci. „Zejména jim posíláme látkové pleny, protože pleny jako takové znamenají velké zatížení rodinného rozpočtu. Rodina může za dva roky ušetřit až 50 tisíc, když používá látkové pleny a navíc získá i jiný pohled na to, jak se starat o naši planetu,“ dodává.

Její firma Unuodesign se letos stala jihočeskou Firmou roku. Petra Plemlová se 6. prosince na pražském Žofíně představí před finálovou porotou soutěže.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio