Pak už si z tebe jen dělají srandu. Postavit se za sebe proti kámošům není snadné

11. duben 2023

„Ty lidi si to neuvědomujou a dělají si z tebe p*del. A to je blbý. To jsem v určité době měl, že jsem byl všude jenom pro humor, jako pojďme se mu smát,“ popisuje Mikuláš. Rasistické vtípky a narážky přátel se v něm vždy postupně nahromadily a pak jednou za čas vybuchl. Vztahům s přáteli, kteří nás mohou podpořit, ale také zesměšnit nebo podlomit naše sebevědomí, je věnovaná poslední epizoda podcastové série Lásky čas.

„Kámoši nám říkají, že jsme jejich žluťásci,“ vypráví Sandra s Honzou. Mladý pár, který pojí vietnamské kořeny, má většinu přátel z české majority. Když o nich kámoši mluví jako o žlutém štěstí, jsou z toho v rozpacích, přestože věří, že to nemyslí zle. „Moje tolerance vůči neustálému upozorňování na mou odlišnou etnicitu, je už nulová,“ přiznává Natálie, autorka podcastu Lásky čas. Přiznává ale, že se sama někdy vůči přátelům nedovede ohradit.

„Jakmile to lidi se mnou zažijí, tak úplně přehodnotí své jednání,“ říká Baďa. Vypráví o rasistickém útoku, který je s kamarádem z majority překvapil na ulici. Od výhružných slov opilého muže naštěstí nedošlo k fyzické agresi, povedlo se jim utéct. Pro kamaráda to ale byl transformační zážitek. „Já jsem si myslel, že ve svých slam poetry textech hyperbolizuješ, ale když jsem to teď zažil, přijde mi to naprosto otřesný.“

Poslechněte si, jak se lidé z etnických menšin cítí mezi přáteli z české majority. Jaké jednání je podpoří a pomůže a jaké naopak zraňuje a prohlubuje stereotypy?

Upozorňujeme, že tento pořad není vhodný pro děti.

Natálie Sousa

O sérii Lásky čas

Podcast připravuje pro Radio Wave novinářka Natálie Sousa. V šestidílné sérii se věnuje randění a vztahům generace Z a mladších mileniálů napříč etniky v Česku. Zkušenosti lidí z minorit i z majority komentují akademici a mladí intelektuálové. Lásky čas startuje 7. března 2023 a novou epizodu publikujeme každé úterý.

Autorka: Natálie Sousa
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Jan Brauner
Hudba: Ai fen
Vizuály: Natalie Kubenk
autoři: Natálie Sousa , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.