Paletu českého školství zpestří Jenský plán

18. únor 2016

Základní škola Kairos, která začne fungovat v září 2016, stojí na principech Jenské pedagogiky. „Čas nazrál,“ usmívá se její ředitelka a zakladatelka Hana Frydrichová.

Nejlepším zvonkem jsou děti

Starořecký bůh příhodného času Kairos připomíná, že čas má i jinou kvalitu, než ukazují hodiny. Jde třeba o to, jak ho prožíváme.

„Všechny věci mají svůj vývoj a stejně jako ovoce trháme, když je zralé a ne třeba 10. září, my se budeme učit ve chvíli, kdy budou děti připravené, pozorné a kdy budou mít chuť pracovat. Ne ve chvíli, kdy zazvoní,“ přibližuje filosofii Hana Frydrichová.

Bez tradičního zvonění se v téhle škole objedou, stejně jako bez klasických „předmětů“. Pracovat se bude na komplexních projektech, v jejichž rámci děti naplní i ony „klíčové kompetence“, které požaduje rámcový vzdělávací program.

Nepostradatelný je naopak ranní pohyb v lese, který zajistí, aby byly děti vyběhané, měly okysličený mozek a dobře se jim pracovalo.

Gró práce bude první rok probíhat ve věkově smíšené jednotřídce pro děti od 6 do 9 let. „Takové prostředí je velmi výhodné. Je prevencí šikany, jelikož nevzniká porovnávání mezi stejně starými dětmi. Šikovný prvňák může pracovat s třeťákem, třeťák, kterému třeba moc nejde matematika, bude rád, že má k sobě druháka a jsou na stejné úrovni. Navíc si děti mohou lépe pomáhat. Šikovnější pomáhají slabším a tím se učí navzájem,“ vysvětluje ředitelka.

100 let stará novinka

V České republice se může Jenská pedagogika jevit nově, ale např. v Rakousku, Německu nebo Belgii se praktikuje už zhruba 90 let, momentálně na cca 300 školách. Hlavní filosofií, která tuto pedagogiku odlišuje např. od waldorfské nebo montessori, je v tom, že se děti učí spolupráci a působení ve službě celku. „Dítě přináší svůj talent a umění ve prospěch celé společnosti. Není to jen podporování individuality a ega,“ říká Hana Frydrichová.

Jenský plán stojí na čtyřech rovnocenných pilířích. Hře, rozhovoru, práci a slavnosti.
Chcete vědět víc? Poslechněte si rozhovor se zakladatelkou a ředitelkou ZŠ Kairos, Mgr. Hanou Frydrichovou.

Spustit audio