Palmový olej? Větší problém pro pralesy je maso

12. prosinec 2022

Do Česka a dalších zemí EU už nebude možné dovážet palmový olej, kávu, kakao a další vybrané produkty spojené s vypalováním deštných lesů. Na zpřísnění pravidel pro dovoz předběžně shodly unijní státy a europoslanci. „Je to obrovský průlom,“ hodnotí v podcastu Bruselské chlebíčky ochránce přírody Tomáš Ouhel. Poradce Potravinářské komory ČR Jiří Brát ale upozorňuje, že daleko větší podíl na odlesňování mají jiné produkty než palmový olej.

Proti používání palmového oleje z produkce plantáží vzniklých vypálením deštných lesů se před lety zvedla vlna nevole, která vedla k výraznému nárůstu podílu ekologicky vyráběných tuků.

Čtěte také

Palmový olej jako kapka v moři

Podle Tomáše Ouhela je nová legislativa důležitým potvrzením pozitivních změn. „Jsme přesvědčeni, že je to obrovský průlom ze strany Evropské unie. Byl motivovaný kampaní a aktivitami, na kterých se podílely neziskové organizace a občanská společnost,“ popisuje.

Podle Jiřího Bráta je ale příliš velká pozornost věnovaná palmovému oleji, přestože má na celkovém odlesňování jen minimální podíl. „Mnohem více plochy se odlesňuje kvůli pěstování jiných plodin. A vůbec ta největší plocha souvisí s rozšiřováním pastvin pro dobytek, což je právě případ Brazílie,“ dodává Brát.

Jiří Brát (vlevo) a Tomáš Ouhel ve studiu Radiožurnálu

I česká kráva se podílí na zkáze pralesů

Na Brazílii je v posledních letech upřeno nejvíce pozornosti. Dosluhující prezident Jair Bolsonaro vypalování deštného lesa aktivně podporuje, důsledkem jsou desetitisíce požárů ročně. Brazílie je přitom významným vývozcem nejen hovězího masa, ale také sóji. Ta se pak v Evropě často používá jako krmivo v lokální produkci masa a mléka.

„Když se sem dováží sója, tak paradoxně lokálně produkované maso krav, které jsou krmeny sójou, se podílí na odlesňování pralesů více než palmový olej,“ varuje Jiří Brát.

Může nová evropská legislativa zvýšit tlak na ekologičtější produkci sóji a masa v Jižní Americe? Budou zákazy v praxi vymahatelné? A nepovedou změny ke zdražování potravin v obchodech? Poslechněte si nové vydání Bruselských chlebíčků.

autoři: Zdeňka Trachtová , Viktor Daněk , Filip Nerad , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.