Památkáři obnovili látkovou výzdobu zlatého eggenberského kočáru na zámku v Českém Krumlově

23. březen 2023 11:09

Zlatý kočár na zámku v Českém Krumlově získal po staletích znovu původní podobu. Památkáři na voze obnovili textilní výzdobu. Vůz nechal pro svou diplomatickou misi u papeže vyrobit v roce 1638 kníže Jan Antonín I. z Eggenbergu. Návštěvníci ho uvidí od 1. dubna na první prohlídkové trase.

Cenný vůz byl během uplynulých staletí opakovaně rozebrán a část bohatého vybavení se poztrácela. Přišel i o svou textilní výbavu, z níž byly zhotovené závěsy k postelím na zámku Eggenberg ve Štýrsku.

Díky pramenům a nově objeveným historickým fotografiím se odborníkům podařilo textilie obnovit.

„Tím prvním impulzem bylo setkání s inventáři, které nám jasně vypovídaly o tom, že ten kočár byl mnohem bohatěji vyšňořený, v době kdy s ním jel Jan Antoním z Eggenbergu k papeži,“ říká Kateřina Cichrová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Návštěvníci zámku teď uvidí kompletní set textilií jako v roce 1638. „Jsou to dlouhé draperie, takzvané šály, potom horní draperie a krytí vstupu, takzvaná dvířka. Vše je z hedvábného sametu. My jsme podle popisu věděli, že ten kočár byl černý a zlatě zdobený. A takovou podrobnější inspirací nám byly dochované livreje, které doprovázely ten vůz. Na nich můžeme vidět, jakým způsobem byly zdobené portami a výšivkami. Ten kočár byl určitě také takhle vyšívaný,“ popisuje Cichrová.

Pomáhala i českobudějovická švadlena

Všechny porty ručně šila na závěsy českobudějovická švadlena Jaroslava Nováčková. Práce jí trvala několik měsíců.

Dále se na starých snímcích podařilo objevit i některé kousky řezeb, které kdysi odpadly a dosud ležely zapomenuté v depozitářích. Tyto kousky prošly konzervováním v zámecké dílně a vrátily se na vůz také.

„Na fotografiích jsme objevili například vázy v rozích na střeše kočáru. A věděli jsme, že přesně tyhle vázy máme v jednom polozapomenutém depozitáři bez popisu. Když jsme je vytáhli a dali na střechu, tak jsme zjistili, že tam přesně sedí,“ vysvětluje správkyně depozitáře Kateřina Hlavničková.

Vůz je z velké části z ořechového dřeva, jemně řezby jsou ze dřeva hruškového a lipového. Podvozek a kola jsou z pružného jasanového dřeva. Celý povrch je pokrytý plátkovým zlatem.

Mise k papežskému stolci v roce 1638

V roce 1638 jel s kočárem kníže Jan Antonín z Eggenbergu v Římě předat dary papežovi a oznámit mu volbu nového císaře Ferdinanda III.

„Zlatý eggenberský vůz jako součást průvodu císařského velvyslance Jana Antonína z Eggenbergu dorazil do Vatikánu za účelem audience u papeže Urbana VIII. dne 16. listopadu 1638. Doplňovaly jej další dva kočáry a několik speciálně uniformovaných skupin příslušníků gardy. Nádheru vozu podtrhovaly přepychové postroje pro šestispřeží koní, potažené černým sametem se zlatými výšivkami, silnými zlatými šňůrami a střapci ze zlatých vláken a žlutého hedvábí. K dispozici byla také dvě sedla z černého sametu se zlatou výšivkou a stříbrnými nýty,“ popisuje Kateřina Cichrová.

Jeden z nejbarvitějších popisů průvodu knížete Jana Kristiana z Eggenbergu do papežského paláce zaznamenal jeho svědek Antonio Gherardi:

„Vepředu kráčelo pět trubačů Jeho Excelence. Dále vedli dva lokajové krásné koně s bohatými sedly a vyšívanými pokrývkami. Následovalo je třicet gardistů. Dále pochodovalo dvacet čtyři pážat. Následovala je sama Jeho Excelence na nejkrásnějším koni. Kníže byl oděný do přepychového černého sametu, v krátkém kabátci – doubletu, pokrytém výšivkou z černého hedvábí, jeho klobouk se honosil klenotem nebývalé ceny. Kůň měl udidlo a kování postroje ze zlata, pod jeho sedlem byla nádherná černá pokrývka, zdobená drahou výšivkou.“

Při zpáteční cestě z Říma v lednu 1639 odvezl s sebou kníže Jan Antonín Eggenberg zlatý vůz s kompletní výbavou jako plánovaný dar pro císařovnu Marii Annu Španělskou. Kočár ale nakonec zůstal v rodovém sídle na zámku Eggenberg ve Štýrsku. Antonínův syn Jan Kristián I. kníže z Eggenbergu přepravil v roce 1674 vůz na zámek v Českém Krumlově. Tam byl s dalšími upomínkami na otcovu cestu do Říma uložený v suterénním prostoru budovy na východní straně třetího nádvoří, doposud nazývaném na paměť slavné cesty Románská komora.

Podle kastelána Pavla Slavko je kočár jedním z nejcennějších exponátů na zámku. „V Evropě je dochovaných zhruba pět kusů,“ dodává Slavko.

Náklady na obnovu látek vyšly památkáře na 50 tisíc korun. V příští sezoně chtějí ještě doplnit hedvábný eggenberský erb na novou draperii u dvířek.

Návštěvníci uvidí zlatý kočár s novou výbavou od 1. dubna na první prohlídkové trase.

autor: Petr Kubát
Spustit audio