Památkou roku Plzeňského kraje 2018 je vodní mlýn v Ostrovci na Rokycansku

5. prosinec 2018 08:44

Obce a Národní památkový ústav do druhého ročníku soutěže nominovaly ve dvou kategoriích celkem 19 nemovitých kulturních památek.

Citlivá a dlouhodobá rekonstrukce roubeného vodního mlýna v Ostrovci oslovila jak odbornou porotu, tak veřejnost.

„Je to rodinné dědictví. Babička se do mlýna přivdala a maminka se tam narodila. My jsme tam jezdili od dětství,“ řekla majitelka Pavlína Lucáková. Roubený mlýn, takzvaný klepáč, pochází z druhé poloviny 18. století. Na Zbirožském potoce bývaly ještě další tři. Pavlína Lucáková se stará o jeden a práce prý měla a má až nad hlavu. A když skončí oprava jedné části mlýna, začne se opravovat další a tak stále dokola.

„Na začátku jsme museli obnovovat všechno. Mlýn byl zlomený, okolní zdi, vnitřní omítky, střecha a podobně. Byla to vlastně celková rekonstrukce. Každý rok musíme obnovovat spáry a příští rok budeme muset udělat nový nátěr střechy,“ popsala Pavlína Lucáková. Tohle všechno lopocení má ale jednu výhodu. Majitelka mlýna za tu dobu už ovládá nejedno řemeslo od zedničiny až po truhlařinu.

Nekrásnější sochy jsou na Domažlicku

Památkou Plzeňského kraje v kategorii soch a drobné architektury je pilíř se sousoším Nejsvětější Trojice v Hostouni na Domažlicku. Přibližně půl roku ho opravovala restaurátorka Pavla Žiaková.

„V průběhu doby došlo k odcizení sochařského výzdoby, která na sloupu ještě byla a v současnosti tedy už není. Nepodařilo se nám dohledat ani důkladnou fotografickou dokumentaci, takže není ani přesně jasné, jak sochy původně vypadaly. To co tam zbylo, je krásné sousoší vrcholové Nejsvětější Trojice, které prošlo kompletním restaurátorským zásahem,“ vysvětlila Pavla Žiaková.

Mezi další oceněné památky patří výklenková kaple v Horažďovicích, zámek ve Svojšíně nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie v Tachově. Příští rok plánuje Plzeňský kraj investovat do památkové péče přes 27 milionů korun.

„22 milionů na samotné památky, varhany a restaurování velkých sousoší. Potom 4,5 milionu na objekty ve vesnických a městských památkových zónách a 1 milion máme na pomníky a válečné hroby,“ doplnila vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Alena Svobodová.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio

Související