Památník Zámeček v Pardubicích získal dvě ocenění na Stavbě roku 2022

20. říjen 2022 10:23

Památník Zámeček v Pardubicích získal dvě ocenění na Stavbě roku 2022. Muzeum se pro návštěvníky otevřelo přesně před rokem a připomíná audiovizuálními expozicemi tragické osudy českého národa v období 2. světové války. Prostory jsou v podzemí a trochu připomínají labyrint, i to byl záměr dvou architektů, kteří muzejní komplex navrhli.

Cílem bylo podle historika Vojtěcha Kyncla, udělat přehlednou moderní expozici pro běžného návštěvníka, který si ji projde asi za 30 minut. „To znamená audiovizuálně tak, aby to bylo jasné, stručné a současně silné. Abychom sdělení, že nacismus a válka je zlo, předali i té generaci, která si to neuvědomuje.“

Během prohlídky návštěvníci přijdou do temného sálu. „Nejistota ze tmy a nejistota z toho klesajícího prostoru je záměr a má vás to podprahově rozkolísat,“ popisuje historik.

V temném sále se nabízí pohled na předměty, které se dochovaly z popraviště: původní dřevěné rakve, část popravčího kůlu, pušky i oblečení obětí. Syrovou atmosféru podtrhuje i beton, ze kterého je objekt postavený.

Památník Zámeček s novou expozicí stojí na místě bývalé cvičné střelnice, kde Němci po atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha postříleli 194 lidí

„Dal bych krk na to, že kdybyste byla v místnosti, byť by byla v podzemí, byla by zbouchaná z prken nebo ze sádrokartonu, tak budete mít jiný pocit, než když jste obklopena betonem,“ vysvětlil architekt Jan Žalský. Další místnost nemá střechu, uprostřed je zasazený strom a na stěně je deska se jmény všech obětí.

Unikátní řešení pietního místa

Muzeum si teď přivezlo dvě ocenění ze soutěže Stavba roku 2022. Jednak Cenu za mimořádný společenský přínos a také za unikátní řešení výjimečného pietního místa. „Nejsem odborník, mohu říci jen pocit, který z toho mám. Když jsme jako porota vybírali jako porota to architektonické řešení v rámci soutěže, tak jsme hodnotili to, že vrací to území hodně do podoby roku 1942,“ vysvětlil náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

V místě byl také obnoven val, kde došlo k popravě 194 obětí. A tím, že se celá expozice odehrává v suterénu, tak neruší to území a památník dostal přírodní ráz a dominantou zůstává samotný pomník,“ dodal Rychtecký.

Muzeum si můžou návštěvníci prohlédnout do konce listopadu, kdy tam skončí hlavní sezona.

Spustit audio

Související