Pan František se stal obětí falešného pečovatele, zachránila ho pomoc přátel

21. leden 2023 13:10, aktualizováno

Místo nabízené péče živoření, místo pomoci vybraný účet v bance. Takový je příběh pětasedmdesátiletého Františka z Chlumčan, který se stal obětí podvodu. Měl ale štěstí, na pomoc mu přispěchaly dvě známé.

Pocit osamocení, potřeba větší péče, ale třeba také jen možnost s někým si popovídat. I to bývá důvodem, proč jsou starší lidé snazším cílem pro různé podvodníky. Jejich příběhy bohužel končí zklamáním a někdy i vyprázdněným bankovním účtem. Stejné to bylo u pana Františka upoutaného na invalidní vozík. Ten ve svém domě ubytoval cizího muže, jenž mu nabídl pomoc.

Seznámili se, když ho muž vezl domů z nemocnice v rámci služby převozu pacientů. František mu prozradil, že má děti v Americe, žije sám a v podstatě nikoho nemá. Toho se muž „chytil“, na jaře roku 2020 se k Františkovi přistěhoval a nabídl mu, že se o něj postará. Více než o dobro seniora mu ale šlo o bydlení zdarma. Pod záminkou nákupu potravin Františkovi odcizil platební kartu a poté i mobilní telefon, takže František neměl prakticky žádné spojení se světem.

Naštěstí se objevila záchrana v podobě přátel, paní Dany Jílkové a paní Blanky Bočkové. Ty mu podaly pomocnou ruku a vzaly ho k sobě domů. „Když jsme společně zajeli do banky a František se dozvěděl výši zůstatku na účtu, bylo to hodně nepříjemné překvapení. Odsud jsme zamířili rovnou na policii,“ vypráví paní Dana. „Podpořit Františka pro nás byla samozřejmost, situace si žádala rychlé jednání. Věříme, že by to pro své blízké udělal každý.“

Konec dobrý, všechno dobré?

Sám pan František na situaci, do níž se dostal, hledí s optimismem. „Neumřel jsem hlady ani žízní, pořád jsem na světě, takže pro mě všechno dobře dopadlo,“ říká.

S pomocí známých nyní našel útočiště v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou. „Na služby našeho domova je pořadník, ale samozřejmě pokud se objeví klient, který je potřebuje akutně, jsme schopni zajistit mu místo rychle,“ uvádí vrchní sestra Martina Kolářová. Františkovým případem se začala zabývat také policie, ta zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio