Panda z plzeňské zoo je stále na útěku

12. srpen 2019 10:52

Už od pátku hledají chovatelé z plzeňské zoo tříletého samce pandy červené a o pomoc prosí i veřejnost.

Chovatelé z plzeňské zoo mají neobvyklou práci. Už od pátku chodí kolem zahrady a hledají samce pandy červené, který utekl ze svého výběhu a nikdo zatím neví, kde je. „Pandu ještě stále hledáme, musíme mít trpělivost,“ řekl dnes mluvčí zoo Martin Vobruba.

Panda je zřejmě někde v koruně stromu. „Předpokládáme, že je v zoologické zahradě nebo v jejím okolí. Je to zvíře, které tráví hodně času v korunách stromů. To nám komplikuje hledání, protože plzeňská zoo je plná velkých stromů, sousedíme s rozsáhlým parkem, s několika alejemi, lukami a poli,“ řekl Vobruba.

Lidé mohou volat i psát na facebook

Podle něj by se lidé, pokud šelmu uvidí, neměli pouštět do odchytu. Nejlepší je zůstat u zvířete a sledovat ho, zavolat do zoo a počkat, než dorazí odchytová služba. „Lidé mohou volat na číslo 378 038 325 a je možné poslat zprávu na facebookový profil zoo,“ uvedl.

„Každou zprávu od lidí prověřujeme. Pokud se ale jedná o hlášení z místa vzdáleného desítky kilometrů od zoo, je pravděpodobné, že šlo spíš o lišku nebo jiné zvíře,“ doplnil mluvčí. „Panda je zvíře o hmotnosti asi pět kilogramů, délky asi půl metru, je rezavá s bílou maskou na obličeji a pruhovaným ocasem,“ popsal.

Podle Martina Vobruby panda nějaký čas mimo zoo přežije. „Je to všežravec, živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Pochází z Himalájí, takže nějakou dobu mimo zoo přežít může,“ uvedl.

autoři: Jiří Svatoš , Michaela Svobodová
Spustit audio

Související