Pandemický paradox: souostroví Outer Banks je magnetem pro turisty, podnikatelé zažívají rekordní rok

Negativní dopady na zdraví a životy lidí má pandemie koronaviru všude podobné, byť v různé intenzitě. Obvykle s tím jdou ruku v ruce i ekonomické těžkosti. Ale najdou se i místa, kterým v tomto ohledu covidová krize naopak vyloženě prospívá. Proto se ještě jednou vracíme na bariérové souostroví Outer Banks v Severní Karolíně na východním pobřeží Spojených států.

Tohle je prý nejlepší místo na světě, kde trávit pandemii, můžete tu zaslechnout od zdejších obyvatel. Rádi rybaří, surfují nebo cvičí na pláži – a nic z toho nemuseli omezit. Outer Banks jsou místem, které si podle nich do velké míry uchovalo pocit normálnosti. A to je magnet, za kterým sem teď proudí spousta dalších Američanů.

Bezpečné místo kousek od New Yorku

Za poslední rok jsme zažili nepřetržitý nárůst turistiky. Rozdíl je to především mimo hlavní sezónu, to sem začalo jezdit historické množství lidí. Pro mnoho podnikatelů patřil loňský rok k nejlepším, co kdy zažili,” popisuje David Ryan z radnice Nags Head, jednoho z větších měst na zdejších ostrovech propojených s pevninou dvěma mosty.

Outer Banks jsou považované za bezpečné útočiště během pandemie. A snadno dosažitelné místo z mnoha států na východním pobřeží

Je to tím, že Outer Banks jsou považované za bezpečné útočiště během pandemie. A snadno dosažitelné místo z mnoha států na východním pobřeží,” vysvětluje. V době, kdy mnoho Američanů nevyráželo do zahraničí nebo vůbec nechtělo létat, Outer Banks těžily ze své polohy. Do deseti hodin se sem autem dostanete třeba z New Yorku, ale i ze spousty dalších velkých aglomerací.

Roztržený pytel s turisty

K podnikatelům, kteří si profesně na pandemii nemohou stěžovat, patří i Jamie Andersonová. Své nezávislé knihkupectví ve městě Manteo sice loni na jaře na nějakou dobu dobrovolně zavřela, ale zákazníkům zboží osobně vozila a byla prý vytížená jako nikdy.

Knihkupkyně Jamie Andersonová zákazníkům zboží osobně vozila a byla prý vytížená jako nikdy

Telefon mi zvonil jako zběsilý. Trávila jsem spoustu času v autě a doručovala – knihy, učební pomůcky, skládačky, narozeninové dárky od babiček vnoučatům, co se nemohly setkat. Pandemie byla opravdu rušná,“ směje se.

Asi sedmdesát procent obvyklé klientely obchodu tvoří turisti a kde se teď dveře netrhnou. „Hodně lidí Outer Banks nově objevilo. Ti, co by jinak na pláž letěli, ale sem mohli pohodlně dojet autem. Jiní se po letech vrátili. Přenesli své životy do zdejších plážových domů a využívali, že se tu nabízí spousta venkovních aktivit,“ všímá si Jamie.

Příjemná covidové bublina

Čtěte také

Lidi tu taky docela respektovali nošení roušek, přestože to nikdo nevymáhal. Podle mě to bylo i ze strachu, protože tu máme jedinou nemocnici, ve které ale není jednotka intenzivní péče, takže jsme si prostě nemohli dovolit to nezvládnout,“ pokračuje.

Nedávno jsem byla v Denveru, a když jsem viděla, jak pandemie dopadla na podnikatele tam, je mi jasné, že žijeme v covidové bublině. Máme velké štěstí – naše pandemická zkušenost je velmi neobvyklá,“ je vděčná Jamie Andersonová, i když se dopadů zvýšeného náporu aut a turistů na své domovské souostroví zároveň bojí.

A že tento trend bude pokračovat i letos v létě, to je jisté. Sehnat tu volné ubytování už je skoro nemožné.

autoři: Jan Kaliba ,
Spustit audio

Související