Paní Romana Třešlová vyrůstala mezi betlémy. Dnes se sestrou vede karlštejnské Muzeum Betlémů

8. leden 2021

Když paní Romana Třešlová v roce 1995 pomáhala svému otci s nově otevřeným Muzeem Betlémů v Karlštejně, ještě netušila, že ho jednou jako spolumajitelka povede společně se svou sestrou. Po otci, vášnivém sběrateli lidového umění, Ladislavu Trešlovi, zdědila rozsáhlou soukromou sbírku s více než 200 historickými betlémy. A jak přiznává, nejtěžší je sbírku udržovat a neustále opravovat.

Kdysi byly betlémy během Vánoc v každé domácnosti a jejich různorodost i umělecké ztvárnění už v mládí zaujalo pana Ladislava Třešla natolik, že v roce 1995 ze své soukromé sbírky založil Muzeum Betlémů. Nachází se přímo na karlštejnském náměstí, odkud je překrásný výhled na hrad Karlštejn. Nejstarší z historických betlémů je z poloviny 18. století z Náchodska a součástí sbírky jsou i různé vánoční ozdoby, historický nábytek, starožitné sochy i hračky.

Dědictví, které je zároveň radostí i závazkem

O vzácné historické exponáty se dnes starají dcery pana Ladislava Třešla - spolumajitelky Muzea Betlémů - Hana Krylová a Romana Třešlová. Obě vyrůstaly mezi vzácnými historickými betlémy a v mládí si ani nepřipouštěly, že se jednou o tuto rozsáhlou sbírku budou samy starat. Ostatně, jedná so o úctyhodné množství přibližně 200 historických betlémů ze dřeva, vosku, cukru nebo chleba. Do muzea bylo vybráno pouze přibližně 50 exponátů, nicméně objem práce, kterou je nutné vynaložit na zabezpečení muzea i péči o sbírky, je skutečně enormní.

Příprava Královského betlému začínala studiem historie Karlštejna

Paní Romana Třešlová se svým otcem spolupracovala i na přípravě největšího loutkového betlému v Čechách. Byl vyroben na míru do půdních prostor barokní fary, kde se muzeum nachází, a celá příprava trvala sedmičlennému týmu spolupracovníků několik let. Na 80 m2 se rozkládá několikametrová kulisa hradu Karlštejna osázená půlmetrovými loutkami v historických kostýmech. V neustálém pohybu je tu celkem 46 vyřezávaných známých historických postav až do závěrečného vyzvánění zvonů, které uzavírá celé představení. Kulisy Královského betlému jsou navíc téměř identické s pohledem na hrad, který budete mít při odchodu z muzea. Paní Romana Třešlová dnes na náročnou a dlouhou přípravu betlému ráda vzpomíná. Prostudovala mnoho materiálů a knih, aby betlém s kulisami Karlštejna skutečně odpovídal době a způsobu života, kdy Karel IV. hrad Karlštejn zakládal.

Čtěte také

Nejtěžší je údržba historických exponátů

Jakkoliv paní Romana Třešlová spolupracuje s mnoha restaurátory, práci zvládá společně se sestrou Hanou Krylovou. I když mají úkoly rozdělené, ve své podstatě dělají „všichni všechno“. Obě mají společně na starosti především péči o historické exponáty. A jak paní Romana přiznává, to je na celé práci to nejtěžší. Právě péče o Královský betlém patří z hlediska údržby mezi nejnáročnější. Na malém prostoru je velké množství figur a důmyslný mechanismus. Kulisy věží hradu jsou navíc až 4 m vysoké. Při pohybu mezi figurkami je opravdu potřeba maximální opatrnosti a jak paní Romana se smíchem dodává, „občas tu lezeme po betlému jako veverky“.

Muzeum Betlémů existuje bez dotací již 25 let.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.