„Paninko, vydíte, ten projekt by byl zbitečnej.“ Instagramový Delniq ví nejlíp, jak se staví

23. únor 2023

Instagramový účet Delniq přináší fotky odfláknutých a všelijak nezvládnutých stavebních prací. Opravdu se na českých stavbách takhle „bastlí“?

Instagramový účet Delniq, který má 120 tisíc sledujících, založil kupodivu architekt. Lukáš Janout to bere jako způsob, jak „upustit páru“, která se v něm hromadí, když vidí nepovedené a odfláknuté výkony na stavbách. V rozhovoru mluví o tom, co všechno na stavbách viděl i co sám zkazil. A taky jak najít lidi, kteří svoji práci opravdu umí. „Řemeslníka bych negooglil,“ doporučuje. Je potřeba nasadit spolehlivější metody. Jaké? I pár rad v Bourání zazní.

Lukáš Janout je architekt úplně jiného založení než alter ego Delniq. Jeho studio projektuje především rodinné domy pro vyšší střední třídu a zakládá si na seriozním přístupu a kvalitě provedení. S Delniqem má ovšem i něco společného: komunikuje přes Instagram, ukazuje své stavby, dělí se o užitečné rady.

Co mu tahle sociální síť jako architektovi dává? „Je to výhoda když vezmu klienty, kteří mě oslovují, jsou to lidi, kteří mě sledují mnoho let,“ říká. Může si tak vybírat zakázky a zájemci ho oslovují s tím, že chtějí dům přímo od něj. Kolik ho to stojí práce? A vyplatí se to?

Mluvili jsme i o tom, že architekt rodinných domů navazuje s klienty blízký vztah, někdy až nebezpečně. „Klient to chce řešit o víkendu a po večerech,“ popisuje architekt, který zažil i pocit vyhoření.

Delniq a Lukáš Janout, buran a architekt, společně ve studiu. Kdo z nich je slavnější? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.