Papež na Slovensku odslouží mši před symbolickým křížem. Jeho dřevo pochází z kostela poničeného tornádem

Slovenské poutní místo Šaštín nedaleko českých hranic ve středu navštíví papež František. Bohoslužbou tam zakončí svou návštěvu na Slovensku. Pódium za papežem Františkem bude při mši zdobit i šestimetrový kříž. Má symbolizovat vzájemnost s lidmi na Moravě, kterým tornádo zničilo domy.

Socha Krista na kříži je stříbrná, vyrobená z epoxidu a povrch má drsný, jako by byla stvořená z hrubého betonu. V obličeji ukřižovaného Ježíše není ani náznak agónie, šaštínským poutníkům má prý předávat poselství naděje.

„Má koncepce je postavená na tom, že Kristus stále komunikuje s okolím. Zároveň jsem chtěl, aby tam bylo sebevědomí, klid a spokojenost s předcházejícím životem,“ popisuje autor sochy, akademický sochař Martin Lettrich.

Čtěte také

Česko-slovenská sounáležitost

V zámečnické dílně v nedalekém Zálesí tuto sochu spojují s hliníkovým křížem. Ježíš jako by se zápěstími a zády ponořil do připravených prohlubní. Za jeho hlavou se nápadně rýsuje světlé dřevo, které autoři vyzvedli ze zbytků tornádem poničeného kostela v Moravské Nové Vsi.

Hledali jsme dřevo s příběhem, patinou. Uvědomili jsme si, že tohle může symbolizovat sounáležitost mezi Slováky, Moraváky, lidmi z Česka,“ vysvětluje architekt Michal Bogár, jeden z autorů návrhu pódia.

Sháněli prý dřevo, na kterém bude nejvíc vidět síla větru a násilí, které se Moravou přehnalo. Trámy, které mohly znovu posloužit při obnově poničené obce, ale nechali na místě.

„Dovezli jsme si několik fragmentů z krovu. Vybral jsem dva, které jsou velmi poznačené, polámané, rozštípané… A z nich jsem udělal menší kříž. Je osazený v srdci velkého kříže. Právě velký kříž ho přesahuje. Tím chceme říct, že trápení je širší než to, co jsme viděli u nás. Ten přesah je symbolikou, že sounáležitost je o mnoho širší.“

Čtěte také

Připomínka papežovy návštěvy

Katolická církev pro bohoslužbu podpořila vznik úplně nových uměleckých děl. Podle architekta Bogára to v poslední době není úplně běžné. Při takových příležitostech se obvykle přinese existující obraz z kostela nebo fotografie,“ upozorňuje.

Poblíž papeže Františka bude umístěná také malba sv. Josefa od malířky Doroty Sadovské. Jak je pro ni běžné, namalovala světce bez vlasů a použila pouze žlutou barvu na bílém pozadí. Sklář Viktor Oravec vyrobil skleněné prvky pro oltář a pro křeslo Svatého Otce. Sklo ozdobí místa, kde se budou opěrek dotýkat papežovy ruce.

Kříž se sochou Ježíše zůstane na místě i po skončení bohoslužby. Poblíž cyklostezky bude stát jako připomínka papežovy návštěvy.

autoři: Ladislav Novák , als
Spustit audio

Související