Pardubická radnice opraví Bránu borců. V „barabizně na spadnutí“ plánuje i kavárnu

20. leden 2023 06:10

Brána borců na pardubickém letním stadionu se dočká opravy. Původně měla být součástí modernizace stadionu, kvůli vysoké ceně ji zastupitelé ale z projektu vyřadili. Aktuálně je ale velká šance, že kulturní památka začne znovu sloužit veřejnosti, a to nejenom při sportovních utkáních.

„Když jsme se byli podívat na stav Brány borců, tak musím říct, že na jedné straně nám vznikla nějaká architektura 21. století, naproti tomu nám stojí, byť památkově chráněná, ale v podstatě barabizna, která vypadá, že je na spadnutí,“ říká primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO).

Primátor dále podotkl, že brána borců je významná památka, která k historii města a sportu patří. Radnice přitom už návrh opravy a přestavby má. „Protože máme hotový návrh stavby, který je velmi kvalitní, je konzultován s památkáři i s panem architektem Řepou, tak uvolňujeme a navrhujeme zastupitelstvu uvolnit částku dva a půl milionu korun na všechny stupně projektové dokumentace,“ říká náměstek primátora Jakub Rychtecký (žijeme Pardubice).

Po rekonstrukci by podle návrhu měla mít památka i další rozměr, a to doslova, protože architekt Jaromír Chmelík navrhuje zvětšení užitného prostoru o 150 metrů čtverečných, to je skoro 40 procent původní plochy.

„Součástí té brány borců by mohla být kavárna. Mohl by tam být fanshop nebo nějaký sportbar, tak s tím počítá návrh studie, zároveň i pokladna, takže by se rozšířilo to zázemí ještě pro stadion,“ dodal Rychtecký.

Promenáda mezi tribunami

Samotná tribuna by pak měla sloužit pro sportovní, kulturní i společenské akce. V návrhu je i instalace velkoplošné obrazovky, takže by tam mohlo třeba být letní kino nebo nějaké společné promítání.

Tribuna zády k tribuně. Brána borců směřuje k nově budovanému stadionu. Ve výhledu ale stojí nová tribuna

„Pokud se to doplní o mobiliář, tak by tam vlastně mohla vzniknout úplně nová promenáda, která by šla paralelně s tou, která je v Tyršových sadech,“ upřesnil náměstek Jakub Rychtecký.

Ten zatím neví, kdo by měl provoz brány borců na starosti, zájem mají prý fotbalisti, náměstek se ale nebrání modelu, který je v kavárně v Tyršových sadech. „Mohlo by to zlevnit investiční náklady města, jak jsme v případě kavárny v Tyršových sadech vlastně udělali hrubou stavbu a vybavení těch interiérů nechali odborníkům. U tribuny by se dalo postupovat obdobným způsobem.“

Opravu Brány borců navrhli radní města, ještě o tom musí rozhodnout zastupitelé teď v lednu. Práce by měly stát asi 32 milionů korun, hotovo by mělo být v tomto volebním období.

Brána borců a osvětlení nového letního stadionu
Spustit audio

Související