Pardubický dopravní podnik dál hledá řešení, jak opravit výletní loď Arnošt

24. březen 2023 06:18

Už několik měsíců je jasné, že přístaviště u pardubického Wonkova mostu zůstane letos prázdné. Oprava výletní lodi Arnošt se totiž nečekaně zkomplikovala. Dopravní podnik ale zřejmě našel řešení a chce v rozsáhlé rekonstrukci plavidla pokračovat. Plán je, aby se Arnošt na hladinu Labe vrátil nejpozději od příštího jara.

Začátkem března to byl přesně rok, co dva mohutné jeřáby Arnošta u jezu v Přelouči vyzvedávaly z vody. Kamion pak plavidlo odvezl na rekonstrukci do nedalekého Hlavečníku. Oprava sice začala, po pár měsících ale narychlo skončila.

„Přišla informace, že od 1. 1. 2025 bude platit nové nařízení pro všechna plavidla, která stojí v přístavišti. Z hlediska bezpečnost je potřeba osadit to plavidlo tzv. oddělovacím transformátorem, který zajišťuje bezpečnost,“ vysvětluje ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Nejdříve bylo nutné odmontovat kapitánský můstek, potom se loď upevňuje popruhy

Právě nutnost umístění oddělovacího transformátoru byl důvod, proč firma smlouvu na opravu zrušila. Dopravní podnik pak dlouho hledal řešení, kam zařízení umístit tak, aby nenarušilo stabilitu lodi. „Nakonec se kombinací zvolené technologie a snížením rozměrů a hmotnosti podařilo trafo na plavidlo umístit tak, aby nebyla ohrožena stabilita, protože ta se bude po rekonstrukci testovat,“ vysvětlil Pelikán.

Nová dokumentace by měla být hotová do konce března, schválit ji pak musí Lodní registr. „V průběhu léta bychom chtěli mít kompletně opravený plášť lodi, vnitřní žebra, nádrže a další věci tak, aby se mohl v těch dalších měsících na podzim dostrojovat interiér a technické věci jako strojovna, kormidelna,“ dodal ředitel dopravního podniku.

Plán je takový že loď by se na hladinu Labe měla vrátit na příští plavební sezónu, tedy za rok na jaře.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související