Pardubický kraj plánuje otevřít centrální příjem v Pardubicích letos

2. leden 2023 11:53

Stavby centrálního urgentního příjmu v nemocnici v Pardubicích si musí všimnout asi každý, kdo do areálu přijde. Nepřehlédnutelná osmipatrová budova vlevo od hlavní brány musí být hotová letos - jinak hejtmanství nedostane dotaci. Zatím se harmonogram dodržovat daří a koncem tohoto roku by měl začít zkušební provoz.

„Centrální urgentní příjem v Pardubické nemocnici je v některých specializacích příjem pro celý Pardubický kraj,“ podotýká náměstek hejtmana pro investice Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Po dokončení se do nového pavilonu přestěhují oddělení, která jsou zatím rozmístěná různě po areálu.

„V osmipodlažní budově urgentního příjmu budou například lůžka ARO a JIP, chirurgické obory, jako jsou chirurgie, dětská nebo cévní chirurgie či neurochirurgie. Dále ortopedie, traumatologie a kardiologie. Chybět samozřejmě nebudou ani operační sály. V přízemí bude emergency, tedy akutní příjem rozdělený na vysokoprahovou a nízkoprahovou část, vyšetřovny a ambulance a na střeše budovy heliport,“ doplňuje mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Vizualizace budovy centrálního příjmu v Pardubicích

Samotné stavbě předcházela v areálu například demolice bývalé dětské chirurgie, provozní budovy s kantýnou nebo břečťanem obrostlého torza komína. Práce na samotné stavbě začaly v květnu 2021 a hotovo musí být letos. „To, že jsme na ni získali dotaci půl miliardy z evropských zdrojů, je výborné, ale musíme také stihnout termín, čili konec roku,“ vysvětluje Roman Línek.

Na konci roku by podle něj měl začít ve stavbě za 1,65 miliardy zkušební provoz a bude se dovybavovat technologiemi.

Centrální urgentní příjem v Pardubicích by měl podle hejtmanství podstatně zvýšit kvalitu zdravotnictví v regionu. Podobný – ale menší urgentní příjem – funguje od loňského května také v nemocnici v Ústí nad Orlicí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související