Paříží zároveň suchou nohou a po vodě, i to je možné. Průvodce si s vámi zazpívá i zatancuje

Paříž patří k nejnavštěvovanějším městům světa. Hlavními taháky jsou Eiffelova věž, Louvre, katedrála Notre-Dame nebo bazilika Sacré Coeur. Někteří návštěvníci si nenechají ujít ani projížďku po Seině ve vyhlídkové lodi, které se ve francouzštině říká „bateau mouche“. V Paříži ale najdete jedinou cestovní kancelář, která nabízí obojí najednou, tedy vodní i suchozemskou prohlídku v jednom autobuse.

Do obojživelného autobusu se leze spíš jak do lodi, je vysoko a tak tam turisté lezou po kovových schodech.

Voda nás nezastaví

Paul Michel je spoluzakladatel cestovní agentury: „Existují prohlídkové trasy na souši a další na Seině. Kromě nás ale nikdo nenabízí obojí v jednom jediném voze. Odlišujeme se taky našimi průvodci, kteří vám řeknou něco o historii Paříže a zároveň si s vámi po cestě zazpívají a zatancují.“

Spojení s vodou je vidět ve firemním logu, které má Paul na mikině. Je na něm kačer s námořnickou čepicí, červeným šátkem a s tričkem s modrými pruhy.

Čtěte také

„Je to skutečně neobyčejný autobus. Začněme kabinou řidiče, která je rozdělená na dvě části. Tu první znáte z obyčejného autobusu, ta druhá, kterou vidíte tady na straně, slouží k manévrování na vodě. Připomíná kokpit malého letadla. Je tady joystick a spousta dalších tlačítek,“ nadšeně popisuje Paul Michel.

Aby z autobusu nebyla ponorka

Autobus začíná svou trasu pod Eiffelovou věží. Potom projíždí kolem Invalidovny, Velkého a Malého paláce, přes bulvár Champs-Elysées, Vítězný oblouk a Park princů. V Boulogne se pak vrhne do vody. Aby se z autobusu nestala ponorka, museli ho od základu přestavět.

„Autobus jsme stavěli v několika etapách. Vše spojené s řízením na souši vznikalo v Normandii. Karoserii a obojživelnou technologie dávali dohromady ve Spojených státech. Interiér a další věci jsme dolaďovali znovu ve Francii,“ popisuje Paul Michel.

Obojživelný autobus při prohlídce Paříže pod Eiffelovou věží

Na prohlídku se chystají francouzské děti, řidič jim rozdává podsedáky. Našim průvodcem je Eliott a rozhodně patří k těm zábavnějším. Ukazuje nám například nejdražší kavárnu na pařížském bulváru Champs-Elysées, kde káva stojí 12 eur.

A vysvětluje také, že běžný Pařížan spotřebuje 140 litrů vody denně. Projížďka není žádná teoretická nalévárna, ale také se zpívá.

Nejzábavnější část

Právě jsme vjeli do vody a z autobusu se stala loď. Změnil se i hudební podkres, hrají Piráti z Karibiku.

Křik dětí potvrzuje, že tohle je ta nejlepší část, projíždíme po Seině kolem lodí a haubótů a také kolem parku Saint-Cloud, který nechal zřídit bratr Ludvíka XIV. Odtud bude autobus, vlastně taky loď, pokračovat dál, ale už na souši po nábřeží směrem k Soše Svobody a zase nazpátek k Eiffelově věži.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související