Pařížskou „paní“ před čtyřmi lety málem úplně pohltily plameny. Světoznámou katedrálu stále rekonstruují a uctí ji okázalým představením

Přesně před čtyřmi lety Francouzi skoro přišli o svou „Paní“, pařížskou katedrálu Notre-Dame. Při požáru se propadla část střechy a zřítila se jedna z věží. S plameny tehdy bojovalo na 400 hasičů, kterým se nakonec jednu z nejvýznamnějších francouzských památek podařilo zachránit. Katedrála by se po rekonstrukci měla otevřít koncem příštího roku. Už za dva měsíce bude mít premiéru velkolepé představení s názvem „Naše paní z kamene“.

Corentin Stemler je režisér a zároveň zakladatel asociace Symphonia: „Během těch několika hodin, kdy jsme si mysleli, že se katedrála zřítí, a definitivně ji ztratíme, nás napadlo, že bychom mohli vyprávět její příběh. Chtěli jsme ji lépe poznat a lépe chránit.“

Je mu 25 let a vede skupinu zhruba 200 převážně mladých lidí, kteří připravují přestavení věnované pařížské katedrále. Nechybí v něm zpěv, tanec ani hudba. Všichni se scházejí na pravidelných zkouškách na různých místech Paříže.

Spolupráce s hasiči 

Asociace Symphonia na přípravě představení spolupracuje s pařížskou katedrálou i s hasiči, kteří ji pomohli zachránit.

Čtěte také

„Je pro nás důležité, že můžeme spolupracovat i s pařížskými hasiči. Díky nim máme autentické vybavení, které hasiči používali při hašení požáru, jako třeba helmy, uniformy nebo hasicí přístroje. Nejde nám úplně o realistické zachycení toho požáru, ale díky tomuto vybavení je naše představení věrohodnější,“ svěřuje mladý režisér. 

Požár katedrály Notre-Dame je ale jen jednou z mnoha historických etap, které tvůrci představení chtěli zachytit.

„Snažíme se znázornit všechny historické etapy pařížské katedrály Notre-Dame, od jejího vzniku až do 20., respektive 21. století. V představení znázorňujeme stavbu katedrály, pokračujeme přes 17. století a Ludvíka XIII. až k 19. století,“ potvrzuje Corentin Stemler.

Příběh nebude jen o požáru

Významnou roli hraje i spisovatel Victor Hugo a jeho román „Chrám matky boží v Paříži“. Na scéně se tím pádem objeví i tanečnice Esmeralda, kterou hraje Blanche Faivreová.

„V tomto případě asi opravdu platí klišé, že člověk pochopí, co má, až když to ztratí. Skutečně jsme skoro přišli o katedrálu Notre-Dame a tím se dostala znovu do podvědomí nás všech. Naše představení přichází ve správný čas a myslím, že vhodným způsobem znázorňuje naši katedrálu. Je to prostě nádhera,“ říká tanečnice.

Po boku Esmeraldy tančí taky hrbáč Quasimodo v podání vysokého herce Thibaulta Vedrennea.

„Ano, máte pravdu, jsem trochu větší. Musím se prostě ještě víc shrbit. Už jsem si trochu zvykl. Je ale pravda, že na konci dne mě bolí záda,“ směje se.

Čtěte také

Bohatá výprava 

Richard Liégeois je skladatel. Na představení o pařížské katedrále pracuje už přes rok. Za tu dobu pro něj složil už dvacet skladeb.

„Teď slyšíte ústřední melodii, která prochází celým představením. Samozřejmě se mění podle nálady, která je místy melancholická jindy radostná a slavnostní,“ popisuje hudební stránku.

Na scéně se postupně vystřídají desítky herců, tanečníků i komparzistů. Všichni potřebují kostýmy, které pro ně se svým týmem šije švadlena Marie.

„Musíme ušít asi 400 kostýmů, šatů i tunik, od středověku až po 20. století. Máme co dělat. Je to náročná práce. Pomáhá 13 dobrovolníků i maminky podle časových možností.“

Za rytmu kladiva a šicího stroje

O kousek dál zvuky šicího stroje střídá bouchání kladiva. Důkaz, že představení není jen o přeříkávání textů, ale i o tvrdé manuální práci.

Laetitii je 20 let a vede tým, který vyrábí kulisy: „Teď vyrábíme gilotinu pro scénu z Velké francouzské revoluce. Děláme ji z těchto prken, která jsou dlouhá asi tři metry. Támhle kolegové vyrábějí oltář a tam vzadu vyřezávají krále, mělo by jich být celkem 28 jako na fasádě katedrály Notre-Dame.“

Představení s názvem „Naše paní z kamene“ bude mít premiéru 30. června v pařížském kongresovém paláci. Postupně s ním tvůrci chtějí objet celou Francii.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související