Patová situace ve vedení hradecké radnice pokračuje. Místo náměstka primátora zůstává dál prázdné

1. červen 2021 10:51

Ani další zasedání zastupitelstva města Hradce Králové o obsazení volného postu náměstka pro oblast školství, sociálních věcí a zdravotnictví nerozhodlo. Vedení radnice tak zůstává dál nekompletní, vedle křesla jednoho ze čtyř náměstků zůstává neobsazené i další místo v radě města.

„Do funkce náměstka primátora statutárního města Hradec Králové nebyl zvolen kandidát Andrea Turková s počtem hlasů 13, ani Martin Soukup s počtem hlasů 6."
Hradec Králové tak dál zůstává bez jednoho z náměstků. Vedle už zmíněných kandidátů - tedy Martina Soukupa z ODS a Andrei Turkové z hnutí ANO - se měl o hlasy voličů ucházet ještě Martin Hanousek ze strany Zelených.

Čtěte také

Toho navrhli Piráti, ale sám Martin Hanousek udělal všem čáru přes rozpočet - na post náměstka, na kterém byl před rozpadem koalice, se vrátit nechtěl a těsně před volbou se kandidatury vzdal.
„Jít do toho kabaretu, když to tak řeknu, co zůstal v radě města, tak by to byla možná dobrá provokace, ale nebyl jsme přesvědčen o tom, že bych tam mohl plně vykonávat věcně tu svoji funkci. Protože bych byl pravděpodobně atakován ostatními členy z rady."

Pro zbytek někdejší vládnoucí koalice ve vedení města - tedy pro hnutí ANO a pro ODS - bylo odstoupení Martina Hanouska zklamáním - post náměstka obě strany nabídly opozici podle vlastních prohlášení i proto, aby se místo kritiky mohla podílet na konstruktivním vedení města. Zbytečně.

Dalšího z kandidátů Martina Soukupa z ODS to hodně mrzelo.
„Já jsme měl velkou radost, že tam nebudu stát sám, že toho skutečně využije i opozice. Vypadalo to dobře, tři kandidáti, to už je dobrá věc."

Čtěte také

Zastupitelé nepodpořili ani jediného kandidáta na uvolněné místo v radě města - Jiří Kos z hnutí ANO dostal 15 hlasů, chyběly mu tedy i hlasy někoho z ODS nebo hnutí ANO.

Právě to kritizoval opoziční zastupitel Aleš Dohnal z Pirátů.
„Je to trochu blamáž, že se ani ty dvě strany, které momentálně jsou v koalici v radě města, že se nedovedou dohodnout."

Lídr zastupitelského klubu hnutí ANO Pavel Marek ale připomněl, že koalice už neexistuje, žádná koaliční smlouva neplatí a strany ve vedení města mají jiné priority, než hledat dohodu na obsazení funkcí.
„Tento případ naprosto ukazuje, že každá strana má svoji suverénní věc, co se týče rozhodování."

Čtěte také

Vedení hradecké radnice tedy dál zůstává ve stavu, který opozice kritizuje a který není komfortní ani pro zbývající strany bývalé koalice. Tuhle nabídku ke spolupráci opozice odmítla, podle Martina Hanouska to ale neznamená, že na další už třeba nekývne.

Podmínkou je, že ODS předloží konkrétní body programu a vymění primátora Alexandra Hrabálka za někoho jiného, říká Martin Hanousek.
„Bohužel pan primátor ještě neuznal, že za to nese odpovědnost, máme velmi slabého primátora. Není tady nějaká osobnost vůči tomu jednání."

ODS už ale několik podobných nabídek předložila a nic se nestalo, připomněl Martin Soukup. Patová situace tedy pokračuje dál.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související