Pavel Bokr učí děti milovat geologii. Prohlídku muzea jim zpestřuje Minecraftem

8. červen 2021

Muzejní edukátor Pavel Bokr umí děti zaujmout. Sbírá s nimi zkameněliny, rýžuje zlato a do výuky klidně zapojí i legendární počítačovou hru Minecraft. Potkat ho můžete v Geoparku Barrandien ve dvoře Muzea Českého krasu v Berouně, ale klidně se s vámi vypraví i do Koněpruských jeskyní.

Když děti navštíví Muzeum Českého krasu v Berouně, mohou si zahrát na skutečné geology a najít ložisko zlata. Muzejní edukátor Pavel Bokr jim krásu geologie přibližuje i pomocí oblíbené počítačové hry Minecraft. Svět tvořený z kostiček dnešní děti dobře znají a nezáživná přednáška se tak snadno změní v zábavu.

Minecraft

Skvělé možnosti této hry objevil Pavel Bokr při výuce na základní škole v Králově Dvoře, kde vyučuje geologii, fyziku a informatiku. „Při distanční výuce bylo přání žáků udělat lekci v Minecraftu, tak jsem ji udělal. Pak jsem zjistil, jak je to super, a tak jsem to přinesl i sem do muzea.“ Domácí úkol v Minecraftu dokonce s chutí vypracuje i žák, který jinak domácí úkoly nenosí.

Ve dvoře za budovou Muzea Českého krasu před časem vznikl Geopark Barrandien, kde se mohou děti kamenů dotýkat a vyzkoušet si hledání zkamenělin. „Já chci, aby se děti na kámen podívaly, aby si na něj sáhly a zkusily z něho přečíst minulost našeho regionu,“ vysvětluje Pavel Bokr a nabízí k pohlazení kameny, které právě sebral ze země. „Cítíte ten rozdíl? Je to zkamenělé mořské dno.“

Berounské muzeum Českého krasu

Nadšení pro geologii umí Pavel Bokr přenést na návštěvníky. „Nejvíc mne potěší, když žáci pochopí, že se z těch kamenů dá číst minulost. Když si uvědomí, že kameny jsou jako otevřená kniha, ze které čteme příběh naší planety.“

Pavel Bokr se rád vydává s návštěvníky muzea i do terénu. Například v sobotu 19. června se s ním můžete vydat do Koněpruských jeskyní. Zájemcům tam ukáže, kde hledat zkameněliny. O týden později 26. června bude v Geoparku v Berouně rýžovat české granáty.

Spustit audio

Související