Pavel Hejra z Tábora se v polském Krakově stal popáté mistrem světa ve footbag netu

10. srpen 2022 15:10

Ve svých 43 letech vybojoval pátý titul mistra světa. Žije a trénuje v Táboře, teď se vrátil z polského Krakova, kde se sešli nejlepší hráči ve footbag netu. Člen české reprezentace Pavel Hejra měl navíc obhajobu světového zlata ztíženou zdravotním hendikepem.

„Tři týdny před šampionátem jsem si docela ošklivě spálil kotník, takže to bylo jen tak tak, že jsem to jakžtakž dohojil a mohl jsem se zúčastnit. Když člověk ten tvrdý míček netrefí botou, občas dostane do kotníku,“ líčí Pavel Hejra, který dlouhodobě patří mezi nejlepší hráče footbag netu na světě.  

Jedná se o extrémně náročný míčový sport podobný nohejbalu. Hraje se přes síť na volejbalovém hřišti s malým míčkem, který nesmí spadnout na zem.

Mistrovství v polském Krakově bylo pro Pavla Hejru jedním z nejtěžších, která během více než dvacetileté sportovní kariéry absolvoval. „Od čtvrtfinále pro mě začalo strašné peklo. Chybělo málo a vůbec jsem se nedostal do boje o medaile, z čehož bych byl hodně zklamaný,“ říká.

Podobný průběh měl i semifinálový zápas, ve kterém se Pavel Hejra přetahoval o vítězství s Francouzem. „Měl jsem to opět jen tak tak. Pak jsem se dostal do finále a trochu jsem si oddechnul, protože jsem věděl, že už budu mít medaili,“ vypráví.

Čtěte také

Finále hrál s domácím hráčem, se kterým měl nepříznivou bilanci – jedno vítězství a tři porážky. „Měl jsem mu co vracet, ale první set jsem prohrál docela ostudně 3:15. Vůbec jsem na něj nemohl najít recept,“ přiznává Pavel Hejra.

Obrat přinesl až druhý set, který český reprezentant vyhrál 15:8: „Nějak se mi to podařilo, ale je pravda, že jsem v to moc nevěřil. Nakonec jsem to převrátil na svou stranu a jsem za to moc rád, protože cesta k tomuhle zlatu se nerodila vůbec lehce, bylo to těžce vybojované,“ dodává.

Příští rok pětinásobného světového šampiona Pavla Hejru čeká světový šampionát nejspíš v zámoří. O pořadatelství se ucházejí kanadský Montreal a druhé největší město Kolumbie Medellín.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související