Pavel Kosatík: Dálnici si sami lopatou nepostavíme. Jako voliči chceme slyšet, že se o nás někdo postará

5. srpen 2021

Do říjnových parlamentních voleb, do kterých se přihlásilo 22 stran, zbývá pouhých 64 dní. Jaká je předvolební atmosféra? Na co slyší český volič? A co čeští politici nejvíce opomíjejí? Otázky pro publicistu.

Čtěte také

Nemyslím si, že bychom zrovna během léta museli být volbami posedlí. Přece jenom mne ale překvapuje, že někteří politici odjeli na dovolenou a že u některých stran předvolební kampaň téměř neprobíhá. Rovněž žasnu, jak si někteří politici počínají v kampani neobratně, říká v pořadu Jak to vidí... Pavel Kosatík.

Podstatné by přitom podle něj měla být intenzivní předvolební práce v terénu. Za ty roky, co tu máme demokracii, víme, že český volič opravdu velice dá na osobní kontakt. A ten, kdo spoléhá na politiku dělanou na dálku, velice často splakal nad výdělkem.

Klíčová věta

Klíčovou větou, kterou lidé potřebují u voleb slyšet, je podle Pavla Kosatíka to, že se o ně někdo postará. Pro každého to samozřejmě znamená něco jiného a i každý politik touto větou myslí něco jiného. Dálnici si ale prostě nikdo z nás lopatou nepostaví, v nemocnici se neošetříme a je celá řada věcí, které z principu potřebujeme na stát delegovat.

Nejsem si ale jistý, jestli politici vůbec pochopili, že tuto základní větu, nebo chceme-li vůli, schopnost, je potřeba nějakým způsobem ve volebních programech zobrazit.

Obyčejný člověk

Co tedy podle Pavla Kosatíka rozhodne volby? Volební program je důležitá věc, ale já nemám iluze o tom, že to moc lidí čte. Lidi spíš dají na to, koho za ty roky znají a koho mají prověřeného. Pokud ale do regionů začnou politici jezdit téměř na poslední chvíli, nesmějí se pak divit.

Čtěte také

Nejdůležitější je podle mě to, aby se politici obraceli k těm tzv. obyčejným lidem. Tedy aby se na problémy nehledělo jen očima Prahy nebo jen očima bohatých, vzdělaných... Rozhodovat se totiž bude v malých vesnicích. A všude tam budou lidé přemýšlet o tom, kdo to s nimi myslí dobře a kdo má schopnost sliby uskutečnit.

Obyčejný člověk je ale pro strany problém. Zdá se mi, že žijí ve svých výškách a mezi lidi skoro nechodí. Nemají prostě kuráž poslechnout si hlas lidu, uzavírá Pavel Kosatík.

Další témata rozhovoru: rozhodování o setrvání plukovníka Michala Koudelky v čele BIS; promlčitelnost některých zločinů; nebezpečí na sociálních sítích.

Spustit audio

Související