Pavel Kosatík: Husák uměl předstírat přesvědčení, přitom uvnitř byl ledově analytický

12. duben 2019

Přesně před padesáti lety v dubnu 1969 se do čela mocenské pyramidy v komunistickém Československu dostal Gustáv Husák. Kdo byla tato ikona normalizačního období?

Osmý československý prezident Gustáv Husák dostal za úkol dosáhnout toho, aby lidé zapomněli na naděje pražského jara,“ připomíná v pořadu Jak to vidí spisovatel a publicista Pavel Kosatík, proč Husáka Milan Kundera nazval „prezidentem zapomnění“.

Na vrchol Husáka přivedly ambice

„I Sověti by v čele KSČ místo Dubčeka radši viděli někoho jiného. Měli ve straně oblíbence jako Vasila Biľaka, Miloše Jakeše nebo Aloise Indru. Ti sice představovali skalní prosovětské jádro, ale byli nepřijatelní pro drtivou většinu čechoslováků, včetně komunistů.“

Gustáv Husák, Ludvík Svoboda, Alexander Dubček a František Kriegel v prvomájovém průvodu v roce 1968

Biľak sám údajně prosazoval federálního premiéra Oldřicha Černíka, který ale nepřesvědčil Brežněva, že je ten pravý pro úkol „nápravy“ československé společnosti. Přednost nakonec dostal Husák s velkými ambicemi. Z politického vězně 50. let se tak stal normalizační prezident.

Plamenný řečník s ledovým srdcem

Uměl úžasně hrát to přesvědčení. Přitom to byl člověk uvnitř ledově analytický, racionální a nejspíš ho hned tak něco emočně nenabudilo. Ale uměl to předstírat,“ popisuje Kosatík dvě tváře prezidenta, známého svými zapálenými proslovy.

Husák stejně jako Emil Hácha si předem nestanovili hranice, kam až jsou ochotní zajít. A to by dobrý politik nepochybně udělat měl – zvlášť když nastávají kruté doby.
Pavel Kosatík

Byl přesvědčený, že on je tím vyvoleným, kdo stát dostane ze srabu, kam ho Dubček a následná okupace zatáhli. Málo se ví, že byl v srpnu 1968 odpůrce okupace a představoval si, že bude schopen s Rusy uhrát poměrně brzký odchod normalizačních vojsk. Velice rychle ale zjistil, že je to nereálné, a rezignoval na to,“ myslí si Pavel Kosatík.

Další témata rozhovoru: Měla společnost po srpnu 1968 jinou šanci, než se normalizaci podvolit? Kdo byl Evžen Plocek? Jak by se na vývoj dnešní společnosti díval Karel Kryl, jehož 75. výročí narození si připomínáme? Jaký byl letošní ročník Magnesia Litera?

Spustit audio

Související