Pavel Kosatík: Odkaz Madeleine Albrightové je hlavně v její kuráži. Nebyla jen uprchlík

24. březen 2022

Ve středu 23. března 2022 zemřela ve věku 84 let bývalá ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightová. Jaké je poselství ženy, která uprchla před dvěma totalitami? Jaké paralely se současnou ukrajinskou krizí její příběh nabízí? A jaká byla její tajná vášeň? V audiozáznamu ještě zazní téma národní identity v ukrajinské literatuře, i to, jak by měla vypadat jednota zemí EU vůči ruské agresi.

Bývalá ministryně zahraničí USA, historicky první žena v tamní administrativě, zemřela ve věku 84 let. Svého času byla nejvýše postavenou političkou v amerických dějinách. Díky českému původu má její příběh co říct i Čechům.

Čtěte také

„Její odkaz je hlavně v její kuráži. Přestože dvakrát utíkala před totalitou, nebylo uprchlictví její jedinou vlastností. Ona byla naopak tím, kdo zlým režimům zatápěl v rámci americké administrativy,“ hodnotí v pořadu Jak to vidí... spisovatel Pavel Kosatík.

„Její úmrtí má ale pro mne i specifický význam, přiznává publicista. Čirou náhodou bydlím v domě, kde jako desetiletá bydlela ona, když se její rodina vrátila z války a než tatínek zase odešel ambasadorovat do Jugoslávie.“

Dvojí útěk před totalitou

Příběh rodiny Madeleine Albrightové je aktuální i v součné krizi na Ukrajině. Sama politička často vzpomínala na dětství prožité v protiletadlovém krytu v Londýně, kam se po Hitlerově okupaci Československa rodině podařilo utéct.

„Tatínek Josef Korbel byl fantastický československý diplomat. Za druhé světové války se zasloužil třeba o rozhlasové vysílání z Británie do Československa. Díky němu mohli promlouvat Jan Masaryk, Edvard Beneš nebo Prokop Drtina,“ připomíná publicista.

Po válce se rodina vrátila do Československa. Do Spojených států emigrovali po komunistickém puči v roce 1948.

Diskuse s protivníkem

V rozhovoru pro německý magazín der Spiegel v roce 2015 Madeleine Albrightová řekla: „Když někdo říká, že se Rusové nemají provokovat, odvětím, že jsou to přece Rusové, kdo provokuje. Přesto celý život razila teorii, že v demokracii je nutné hovořit i s lidmi, s kterými člověk nesouhlasí.

„A to je jedna z nejtěžších věcí, přitakává Pavel Kosatík. Člověk by se neměl uzavírat ve svých bublinách. Na druhé straně je potřeba chápat, že někdy jsou opravdu lidi, se kterými se prostě nedomluvíte. Důležité ale je nevzdávat to předem.“

Čtěte také

Nebezpečím demokracií je podle Kosatíka ta dlouhá doba, než se na něčem usnesou. Pořád ale je složitá a protahovaná diskuse lepší než rozhodnutí urputného jednotlivce. Má to totiž hodnotu hlasů reprezentantů celé veřejnosti. Ne jen jednoho šílence, který se utrhl ze řetězu,“ naráží na agresivní politiku Ruska.

Madeleine, sběratelka broží

Madeleine Albrightová ale nebyla jen politička, připomíná publicista. Kromě řady většinou biografických knih vydala i knihu Tajná řeč broží – Příběhy z mé šperkovnice, ve které se věnuje své vášni.

„Madeleine Albrightová sbírala brože, ke kterým domýšlela zajímavé a duchaplné příběhy. To dokazuje, že politika nebo diplomacie nejsou jen úmorná dřina. Mimo to také poskytují čas na hezký život. Vždycky mě potěší, když přistihnu politického dříče při nějaké hezké lidské vlastnosti,“ uzavírá host Zity Senkové.

Spustit audio

Související