Pavel Kosatík: Vítězství koalic? Vzpomeňte na prvorepublikovou Pětku. Ve 20. letech to fungovalo

12. říjen 2021

„Obávám se ale triumfalismu pravice, který jsme zažívali v 90. letech. Sociální demokracie přece jen vždy byla páteří našeho politického systému,“ ohlíží se publicista za výsledky voleb i do historie.

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála koalice SPOLU před dosud vládnoucím hnutím ANO. Na třetím místě byla koalice Pirátů a STAN. Nejde to číst jinak než jako společenský odvrat od populismu posledních let, hodnotí výsledky v pořadu Jak to vidí... Pavel Kosatík.

Před osmi lety měli lidé pocit, že to už se standardními stranami nejde. A že je potřeba to zkusit s někým jiným. Byť je v řadě bodů mnohem méně konkrétní a hodně improvizuje. O osm let později se ale ukazuje, že lidé tomu přestávají důvěřovat.

Vůle ke spolupráci

Co publicista považuje za opravdu senzační, je projev vůle ke spolupráci. „Vyhrály koalice. To jsme tu v takovéto formě dlouho neměli. Věřím, že i pět stran dokáže spolu vládnout. Vzpomeňme prvorepublikovou Pětku, která sdružovala představitele pěti stran.

Pětka bylo neformální mimoparlamentní, mimovládní a mimoústavní uskupení složené z šéfů pěti velkých prvorepublikových stran. Vznikla po politické krizi první republiky z roku 1920, aby uklidnila situaci. Několik let určovala politiku státu i personálním složení vlád a státních úřadů. Její odpůrci jí vyčítali obcházení demokratického systému a ústavy.

Ve 20. letech tu vládl docela velký sociální smír a na stát nebyl vůbec špatný pohled, přibližuje Kosatík pohled z historie. Spolupráce pěti stran podle něj vybízí k intenzivní komunikaci, a tedy k vlastní politice.

Čeká nás triumfalismus pravice?

Ve volbách tentokrát neuspěli komunisté a sociální demokraté. Právě bez ČSSD si Kosatík náš politický systém prý představit nedovede. Dalo by se říci, že sociální demokracie byla páteř našeho politického systému.

Čtěte také

Pořád jsme země, kde převažují zaměstnanci, tedy lidé ekonomicky závislí na někom jiném. Obávám se tedy, aby se nedostavil triumfalismus pravice, který jsme zažívali v 90. letech. I pravicová vláda bude muset přihlížet k sociálním otázkám. Protože pokud se lidé začnou cítit odstrčení, bude to zadělávat na sociální nepokoje a další volební konfrontaci.

Politika je o jednání, domlouvání, vyjednávání. A zatím sledujeme, že tyto strany vesměs nemají problém s informováním o své činnosti. Problémy tu ale samozřejmě budou. Ze zatím neexistující levice budou vycházet velmi silné tlaky. Nerad bych ale, aby nová levice vycházela z nějakého nepřátelství vůči vládnoucí pravici.

Další témata rozhovoru: povolební vyjednávání a možný politický a společenský vývoj po volbách; role prezidenta při sestavování vlády; komunikační styl hradní kanceláře.

Spustit audio

Související