Pavel Kosatík: Z dokumentu V síti se mi udělalo zle. A to je dobře!

4. únor 2021

Dokumentární snímek V síti z roku 2020 o sexuálních predátorech stále ve společnosti rezonuje, a dokonce sbírá další ocenění. Naposledy prestižní cenu Trilobit 2021 za námět, scénář a režii. Posunula se však diskuse o palčivém tématu zneužívání dětí na internetu někam dál?

Čtěte také

Dokument V síti se stal v Česku nejnavštěvovanějším snímkem roku 2020. Jeho autoři Vít Klusák a Barbora Chalupová ulovili během deseti dnů se svým natáčecím štábem téměř 2 500 potenciálních predátorů, z toho 30 žen.

Dokument pracoval s fiktivními profily na sociálních sítích tří dospělých žen s dětskými rysy, které se v on-line prostředí prezentovaly jako dvanáctileté dívky. Sexuálním predátorům přitom nevadilo, že oslovují nezletilé. Nutno dodat, že nešlo o pedofily.

Z dokumentu se mi udělalo zle, a to je dobře. Doporučuji každému rodiči či dospělému, aby se na film podíval,“ říká v pořadu Jak to vidí... spisovatel Pavel Kosatík.

Rozporuplný osud filmu

Pavla Kosatíka ovšem zaujal také trochu rozporuplný osud filmu. Na jaře loňského roku před prvním covidem film vidělo hodně lidí a rozpoutala se společenská diskuse. Nyní jsme o rok dál, a já přemýšlím, kam se diskuse dostala. Nejsem si jistý, jestli jsou s ní tvůrci dokumentu spokojení.

Čtěte také

Přestože má film velkou publicitu a získává prestižní ceny, má Pavel Kosatík pocit, že se snímek stále více a více redukuje na problém kyberšikany.

Zdá se mi, že z toho trochu vypadává, že nejde jen o problém pedofilie, čili okrajového procenta lidí s určitou diagnózou, proti kterému se dá prevencí a osvětou postupovat. Film odkryl hlavně to, že nepedofilními pachateli je ve velmi plošném rozsevu postižena velká část populace.

Nejen podle Pavla Kosatíka jde o velký společenský problém. Pokud by tomu skutečně bylo tak, že každý pátý člověk by zahajoval dospělý život s takovýmto traumatem, tak je otázka, co to s naší společností udělá.

Průzkum, osvěta, politikum

Je evidentní, že sexuální chování dospělých se posouvá k mladším ročníkům, což je velmi nebezpečné. Spíše bych proto očekával, že se na základě filmu odblokují celospolečenské mechanismy. Stálo by za to, aby proběhl velký a zásadní průzkum, i třeba kontrolovaný vládou, který by popsal, jak současné sexuální chování dospělých lidí vypadá, je přesvědčen host Dvojky.

Jako důvod, proč dospělí muži oslovují nezletilé dívky, sami aktéři uvedli, že jsou pro ně snáze zmanipulovatelné. Mocenská role je velmi podstatná. Láska či sex může být nejenom hezká, ale i taková, že kdo má sílu, použije ji proti tomu, kdo ji nemá.

Nepochybně bych proto šel cestou větší osvěty. Přál bych si, aby si to například některá strana vzala do svého volebního programu jako politikum a zabývala se tím, co se se sexuálním chováním jako celkem děje. Evidentně zde probíhá něco, o čem máme velmi málo informací a co je nebezpečné,“ uzavírá Pavel Kosatík.

Další témata rozhovoru: rozhodnutí Ústavního soudu a nová pravidla voleb; televizní minisérie Božena a reakce publika; poslání historických filmů; ztráta kontaktu s živou kulturou. 

Spustit audio

Související