Pavel Molek: Křižovatky. Původní drama přiblíží osud Aloise Kříže, symbolu kolaborantství za protektorátu

9. květen 2023

„Je sechs hodin,“ oznámil 5. května 1945 ráno hlasatel Zdeněk Mančal, aby za pár hodin dalším voláním do éteru odstartoval Pražské povstání. Přesně ve stejném čase se jiný rozhlasový osud uzavíral. Redaktor Alois Kříž byl záhy po vypuknutí prvních střetů zatčen před rozhlasovou budovou a později pro kolaboraci s protektorátním režimem odsouzen k trestu smrti. V Křižovatkách se jejich cesty toho rána protnou... Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Alois Kříž (Marek Holý), Zdeněk Mančal (Petr Lněnička), Eliška Hlochová (Anežka Šťastná), Stanislav Kozák (Vasil Fridrich), Josef Cincibus (Martin Myšička), Jan Rys (Kajetán Písařovic), Jaromír Šimandl (Jan Teplý ml.), Vladimír Vicovský (Luboš Veselý), strážník, voják, hlas (Lubor Šplíchal), major (Otakar Brousek ml.), Marta, Křížova první žena (Karolína Půčková), Horník (Tomáš Karger), Horst Pabel (Jan Nedbal), Georg Schneider (Kamil Halbich), soudce (Lukáš Hlavica), vojáci: Petr Šmíd, Ondřej Novák a další
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvuk: Jonáš Rosůlek
Zvukový design: Miroslav Tóth
Hudba: Miroslav Tóth
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 9. 5. 2023

Když je nepřítel v zemi, slušný muž kariéru nedělá, praví jisté úsloví. Původní rozhlasová hra Pavla Molka přibližuje životní cestu Aloise Kříže (1911), rozhlasového redaktora, jenž vešel do obecného povědomí jako symbol válečného kolaborantství a za své postoje později zaplatil hlavou.

Příběh za tímto symbolem odhaluje složitější osud člověka, kterého zásadně determinovaly poměry meziválečného Československa, který propadl obrovskému zklamání po Mnichovu a u něhož kolaborace nebyla výsledkem oportunismu, ale došlo k ní postupně a z přesvědčení. Z aktivistického novináře průměrných kvalit se stal angažovaný šiřitel nacistické propagandy a oddaný služebník nového režimu s mimořádnou mocí, platem i společenským statusem.

Křížova cesta, provázená mnoha chybnými kroky a pochybnými rozhodnutími, je zrcadlena v jiném osudu – Křížova vrstevníka a pozdějšího rozhlasového spolupracovníka, hlasatele Zdeňka Mančala (1913), symbolu Pražského povstání. Oba prošli vojenskou službou, oba se v mládí zabývali sportem, ale zatímco Mančal začal po nástupu protektorátu intenzivně spolupracovat s odbojem, Kříž psal pro Vlajku. Oba nastoupili do rozhlasu v průběhu války – každý však z jiného důvodu a s jiným přesvědčením, přesto byl Mančal v rámci své hlasatelské činnosti mimo jiné nucen číst za mikrofonem Křížovy fašistické glosy. Jejich osudy se pak zásadně protnuly při povstání, kterého se Mančal stal hlasem, zatímco Kříž se přidal k Němcům. A paradoxem jsou i jejich osudy poválečné – Kříž byl v roce 1947 odsouzen a popraven, hrdina povstání Mančal dostal v roce 1948 tři roky a cestu do uranových dolů...

Rozhlasové Křižovatky mají podobu přiznaně fiktivního dialogu o zásadních i dílčích rozhodnutích, před kterými stáli dva příslušníci válečné generace, jejichž osudy se protnuly v protektorátním rozhlase. Inscenaci připravil režisér Petr Mančal, kterého s rozhlasovým hlasatelem pojí vzdálené příbuzenství.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.