Pavla Horáková: Do třetího pokolení. Příběh Američana, kterého za oceánem dostihne tragédie jeho českých předků

16. říjen 2021

Povídka plzeňské rodačky, spisovatelky Pavly Horákové, s názvem Do třetího pokolení, je příběh o vině otců, která přechází na syny.

Čte: Michal Štěrba
Napsal: Pavla Horáková
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlase Plzeň 2021

Plzeňská rodačka Pavla Horáková(1974) jako spisovatelka debutovala detektivní trilogií pro děti s názvem Tajemství Hrobaříků, Hrobaříci v Podzámčí a Hrobaři a Hrobaříci, vycházela postupně v letech 2010 až 2012. Spolu s Jiřím Kamenem pro Český rozhlas Vltava připravila cyklus Polní pošta věnovaný dopisům a pamětem českých vojáků v první světové válce, na nějž navázali publikacemi Přišel befel od císaře pána (2015) a Zum Befehl, pane lajtnant (2018). Ve stejném roce vydala svůj první velký román pro dospělé s názvem Teorie podivnosti, v následujícím roce za něj získala Magnesii Literu v kategorii próza. V těchto dnech by se na pultech knihkupectví měl objevit její druhý velký román Srdce Evropy. Příběh dvou žen, které od sebe dělí sto let - současné učitelky Anežky a svérázné moravské venkovanky Kateřiny.

V jednom z rozhovorů Pavla Horáková přiznala, že má slabost pro Aloise Jiráska. Po babičce prý kdysi zdědila stará vydání jeho děl a byla nadšená. Má ráda historická prostředí, v nichž se on jako spisovatel často pohyboval, fascinuje ji jazyk jeho děl, včetně oblíbeného východočeského nářečí, které sama dobře zná od prarodičů. Ráda čte knihy spisovatele, filozofa a polyhistora Jana Křesadla, beletristická díla biologa, filozofa a spisovatele Stanislava Komárka a za geniální autorku považuje Květu Legátovou.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio