Pehe: Extremismus zpravidla bývá na okraji, ale teď pronikl do nejvyšších míst církve až k Dukovi

8. srpen 2021

Někteří členové nejvyššího vedení katolické církve v Česku nemají problém stahovat se ke stranám, jež jsou vnímány jako hraniční nebo extremistické. „To je poměrně nešťastné. Myslím, že obecně jsme svědky v katolické církvi toho, co se děje i jinde ve společnosti, to znamená hluboké polarizace. Krajní pravice, extremistické strany bývají v politice víceméně okrajovými proudy, ale teď jejich názory pronikly i do nejvyšších míst církve,“ tvrdí politolog Jiří Pehe.

Josef Nerušil, který patří do blízkého okolí pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky, je lídrem pražské kandidátky hnutí Svoboda a přímá demokracie do voleb do sněmovny. A ekonomka Hana Lipovská, kterou Duka opakovaně podpořil, oznámila kandidaturu za politickou stranu Volný blok. Nerušil i Lipovská jsou také členy mediálních rad veřejnoprávních médií.

Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd souhlasí s komentátorem v tom, že jde o odraz toho, k čemu dochází ve společnosti obecně:

„Je to pokračování trendů, které jsou tady dlouhodobě v církevní politické oblasti. A to minimálně od migrační krize a roku 2015, kdy se velmi vyhrotily a polarizovaly postoje uvnitř katolické církve. Nejdřív to byla otázka uprchlíků, vztahu k islámu. Ale v současné době k tomu ještě přibývá ono nadbíhání politickému extremismu.“

Šebek zdůrazňuje, že od některých postojů na hraně extremismu nejvyššího vedení církve se jiní členové vedení odklonili. 

Čtěte také

„Určitě tu jsou i pozitivní příklady filozofie papeže Františka. Například arcibiskup Jan Graubner. Ten prokázal schopnost reflektovat i třeba zkušenost z prodělání nemoci covid-19 a dokázal ji vtělit do duchovně zaměřené knihy. Ale bohužel navenek se církev může jevit pro většinovou společnost jako ta, která má svoji úlohu jako církev bojující,“ míní historik.

Spojení Josefa Nerušila a Hany Lipovské, kteří kandidují za krajní strany a přízeň jim projevuje pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka, považuje Pehe za špatný signál pro společnost: 

„Politika nikdy nemohla být úplně oddělena od církve. Mnoho lidí, kteří se angažují politicky, jsou zároveň významnými katolíky. A v okamžiku, kdy se s církevní politikou na nejvyšší úrovni začnou spojovat lidé, kteří potom kandidují za extremistické strany, tak je to pro církev velký problém.“ 

Čtěte také

„Já osobně se divím, že k tomu kardinál Duka nevystoupil jasněji, když i oficiální zpráva ministerstva vnitra označuje hnutí SPD, za které Nerušil kandiduje, za extremistické. Takhle to dává signál, že s tím Duka nemá problém,“ tvrdí politolog a komentátor Pehe, který je také ředitelem New York University v Praze.

Někteří významní členové katolické církve se proti spojování s krajními názory vymezili.  

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Eva Hůlková.

V první části Vertikály uslyšíte, že bývalý americký kardinál Theodore McCarrick, který byl v roce 2019 po četných obviněních ze zneužívání propuštěn ze stavu duchovních, teď čelí ve státě Massachusetts obžalobě ze sexuálního napadení.

Osm set let uplynulo ode dne, kdy zemřel Dominik Guzmán, zakladatel Řádu bratří kazatelů. A patří k evropské lázeňské tradici i duchovní život? Provází Adam Šindelář.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio