Peklu se dá vyhnout

18. červenec 2006

Asi víte, že se říká, a že to i platí, dobrá rada nad zlato. Proč to říkám? Protože dnes od nás pár takových rad nad zlato dostanete! Budeme totiž mluvit o tom, co trápí většinu motoristů, kteří nemají v autě klimatizaci, a to je vedro!

Nečekejte že bychom vám teď poradili, jak mít v kabině stejný teplotní komfort, jako ti, co jezdí s klimatizací, nejsme kouzelníci, ale přece jen, pojďme udělat maximum pro snížení vysokých teplot, které v kabinách touto dobou bývají.

"Můžeme to rozdělit na aktivní a pasivní věci. Můžeme začít u nejrůznějších stínítek, které se používají především pro děti. Dále bychom mohli mluvit o věcech, co si lidé dávají za okna. Nejčastěji jsou to hliníkové fólie, které dáváme za čelní sklo po zaparkování. Existují i papírové stínítka, ale hliník je účinnější," říká Robert Holub z Autopotřeb HP.

K pasivním ochranám proti ohřívání interiéru samozřejmě patří i ztmavená skla, ty jsme ale řešili nedávno. V prodejnách pro motoristy dostanete i ztmavovací folie, a tak si doslova za pár stovek můžete ztmavit skla svépomocí. Je ale nutné zdůraznit, že vzhledu auta amatérské lepení folií obvykle velmi uškodí. Pojďme teď k dalšímu z možných ochlazovačů kabiny.

"K aktivním prostředkům patří větráčky, které se buď přísavkou připevňují na sklo, ale to se porušuje ustanovení o výhledu z vozidla. Potom jsou pevně montované, a pak existují fény, které v létě chladí a v zimě hřejí."

K větší pohodě můžeme přispět i chlazeným pitím. To dáme do chladicího boxu neboli autolednice, kterou seženeme zhruba od 600 korun. Protože ale lednice chladí svůj obsah a ne kabinu, která nás dnes zajímá, budeme se teď věnovat tomu, po čem je podle prodejců největší poptávka. To jsou clony.

"Nejlevnější jsou papírové clony, které leckdy dostaneme jako reklamní dárek. Ty stojí okolo 30 až 40 korun. Hliníkové fólie začínají na 60 korunách a více. Existují i takové pologaráže, které zakryjí všechna skla. Nejde ani tak o ochranu před vyhřátím vozidla, ale před rozpálením přístrojové desky, sedadel a celého interiéru."

Ti co clony už mají, vědí jak jsou účinné. Těm ostatním to teď přiblížíme.

"Teploty v autě dosahují na sluníčku i 80 °C a rozdíl při použití pologaráže se pohybuje okolo 20 °C, u hliníkových fólií může být rozdíl přímo za ní i větší."

Pokud chcete znásobit funkci větráku svého auta, můžete si pořídit dodatečný za zhruba 100 korun. Montáž není složitá, stačí ho zapojit do zástrčky zapalovače.

Spustit audio