Pelé hrál podle scénáře. Co se skrývalo za fasádou nejznámějšího fotbalisty?

6. leden 2023
Tribuna

Slovo Pelé je synonymem pro fotbalovou superhvězdu z Brazílie, a asi to tak zůstane po mnoho dalších let i po jeho skonu na konci minulého roku. Všichni vědí, že byl jedním z nejlepších hráčů historie a neposkvrněnou ikonou, která nikdy neřekla nic kontroverzního. Skrývalo se ale za Pelého fasádou ještě něco dalšího? A jak nahlížet na jeho úspěchy dnešní optikou?

Velké hvězdy tu byly před ním a byly i po něm –⁠ Diego Maradona, Ronaldo, Zinedine Zidane, Lionel Messi. Ostatně i jeho vrstevník Garrincha byl brazilskými fanoušky zbožňován ještě více než Pelé. Ale pokud by fotbaloví příznivci měli říct jedno jméno, dost možná by to byla ta čtyři libě znějící písmena. Pelé.

Nikdo jiný nevyhrál mistrovství světa třikrát. V klubovém fotbale přitom zůstával dlouhá léta věrný domovskému Santosu, až na sklonku kariéry se vydal na několik let do Spojených států. Na vrcholu byl na začátku šedesátých let, přidává Martin. Dnes to současní fotbaloví nadšenci mohou posoudit jen z nekvalitních televizních záběrů.

Jestli se někdy Pelé kritizuje, tak proto, že mlčky akceptoval tehdejší vojenskou diktaturu v Brazílii. K společenským nebo politickým tématům se neprojevoval, souhlasí Martin, i když přidává, že i Pelé se do politiky nakonec tak jako tak dostal a několik let se střídavými úspěch působil jako ministr sportu Brazílie.

V posledních letech zase několikrát kritizoval současnou generaci brazilských fotbalistů, kteří MS naposledy vyhráli před jednadvaceti lety. Objevil se také v bezpočtu reklam a se svým bezelstným charismatem dokázal prodat cokoliv komukoliv. Na Pelého si však přese všechno budeme pamatovat jako na jednoho z nejlepších hráčů, který kdy kopl do míče.

Fotbal ztratil další obrovskou ikonu. Pelé hrál v éře, která je nám dnes již dost vzdálená, jeho fotbalové umění lze ale i z černobílých obrázků jasně vypozorovat. Kým vlastně byl a kam se řadí ve fotbalovém pantheonu? Více v novém díle Tribuny.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.