Peníze z pokut půjdou zpět do bezpečnosti. Chrudim k tomu zřídí nadační fond

25. leden 2023 05:40

Město Chrudim připravuje založení Nadačního fondu pro bezpečnost silničního provozu. Bude spravovat peníze vybrané z pokut za dopravní přestupky, zpětně se investují do dopravních projektů. Zapojí se do něj další obce ze správního obvodu.

„Jednali jsme s obcemi ve správním obvodu města. Chtěly provádět měření rychlosti. Pokud samy chtějí měřit rychlost, musí si zakoupit radary a příslušenství. Přestupky zpracuje město Chrudim jako obec z rozšířenou působností,“ řekl místostarosta Zdeněk Kolář (ANO).

Část z peněz za pokuty se vrátí do obecních investic, které zlepší bezpečnost silničního provozu. Město Chrudim si odečte náklady spojené s administrativou. „Aby to bylo podle zákona, jdeme formou zřízení nadačního fondu. Po odečtení nákladů spojených s administrativou přestupků v nadačním fondu zůstanou peníze, které budou investovány do projektů v obcích, kde bude měření radary realizováno,“ řekl Kolář.

Čtěte také

Fond musí nejdřív schválit chrudimští zastupitelé, doplnil starosta Chrudimi František Pilný (ANO). „Nadační fond se připravoval od samého začátku, co se tady připravovaly radary. Já osobně to považuji za správné, že se pokuty vybrané z dopravních přestupků investují zpět do bezpečnosti silničního provozu,“ řekl Pilný.

Chrudim do fondu zapojí obce v okolí. Chystá se na jednání s obcí Zaječice. Jako první projevil zájem Hrochův Týnec, který má v provozu radary rok, vydal za ně 1,2 milionu korun. „Chceme zlepšovat bezpečnost kolem silnic ve městě Hrochův Týnec, ať se jedná o osvětlení, úpravy chodníků. Máme zájem se zapojit do fondu, investovali jsme do pořízení radaru, na jeho provoz, na činnost městské policie, ale přestupky řeší Chrudim,“ řekl starosta Aleš Vašek (Volba pro město Hrochův Týnec).

Hrochův Týnec: 6000 přestupků za rok

Za rok radary odhalily zhruba 6000 přestupků. Radar podle místostarosty Petra Schejbala (KDU-ČSL) pomohl snížit počty aut, která na průtahu městem překračují rychlost. „Je to výrazně zvýšení bezpečnosti v Hrochově Týnci. Denně přesáhnou povolenou rychlost dvě desítky vozidel, předtím to byly násobky vozidel víc,“ řekl Schejbal.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související