Perla Písku. Zrekonstruovaná knihovna je tak krásná, že tam milenci chtějí mít svatbu

17. červenec 2020

Letní reportér Radiožurnálu Ľubomír Smetana má pro vás překvapivý tip na výlet. Pětina obyvatel třicetitisícového Písku jsou registrovaní čtenáři Městské knihovny Písek. I to je výsledek nákladné přestavby původní budovy gymnázia na Alšově náměstí ve výjimečné kulturní a vzdělávací centrum. Však také knihovna získala pár měsíců po otevření titul Nejlepší knihovna roku 2019 v Česku.  I uprostřed léta, kdy se jezdí na dovolené, se knihovna od rána plní lidmi.

Po dlažbě kavárny pobíhá bosé batole, otec ho bere do náruče a přechází do odpočinkové zóny na nádvoří, které je vydlážděné chodníkem ve tvaru V symbolizujícím rozevřenou knihu. Fontána chrlí vodu přes písmena abecedy a skrz sklo je vidět do všech sálů třípatrové knihovny.

„Přistěhoval jsem se teď z Prahy, ale marně přemýšlím, jestli tam v posledních letech vznikl takhle zajímavý prostor jako tady v Písku. Je to nádhera,“ říká mladý muž s dredy Jiří Převorovský, který vzal svého ročního syna s sebou do kavárny.

Dopoledne je kavárna nazvaná Upekla plná lidí, kteří si zaskočili na zákusek nebo kávu. Knihovna je otevřená každý všední den.

Jazykové kurzy

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Interiér knihovny bere dech. Architekt Jan Svoboda ze studia A.B.S. se tu vyřádil a myslel na každý detail. Každá místnost má svůj vlastní design podle toho, jestli jde o studovnu, přednáškový sál, vědecké oddělení, výukovou kuchyni nebo třeba část určenou pro děti. Tam je kromě půjčovny 11111 barevných tužek, a dokonce i dětská skluzavka.

Nejvyšším bodem knihovny, kam se zájemci dostanou jen při výjimečných příležitostech, je observatoř s dalekohledem a posuvným oknem.

„Architekt zvětšil prostor třikrát,“ zdůrazňuje vedoucí centra vzdělávání Štěpánka Činátlová. „Kromě půjčování knih pořádáme řadu kurzů od jazykových přes šití nebo pletení košíků a také mnoho přednášek. Je tu ale velký zájem o komerční pronájem. Lidé tu dokonce chtějí mít svatby. Jednu už máme v plánu.“

Léto nebývá ten pravý čas, kdy se chodí do knihovny. V té písecké nejenže nemají prázdniny, ale připravují akce pro veřejnost. 20. srpna promítají film Žert s komentářem historika a 30. července chystají koncert Hudba pro duši, kdy ke vstupence dostane každý knihu.

Na originální stolky ve studovně je pyšná i Štěpánka Činátlová

Přestavba za 200 milionů 

Knihovna obnovuje fond a zbytných knih se zbavuje. Třeba i tak, že je umístí do Knihobudky, což je nevyužívaná a upravená telefonní budka ve městě.

To není pláž, ale knihovna

„My chodíme do knihovny celá rodina, všichni jsme registrovaní čtenáři,“ říká otec dvou dětí, písecký rodák Ondřej Kaláb. „Naše knihovna je perla Písku. Už jenom se zastavit na nádvoří u fontány je uklidňující, o skvělé kavárně nemluvě.“

Velkorysá přestavba knihovny vyšla skoro na dvě stě milionů korun a lze si ji prohlédnout i na dálku, virtuálně.

„Mně osobně velmi těší, že tady zůstal původní duch školy. Že se tu lidé setkávají a vzdělávají. Chodí sem velmi rádi, má to smysl,“ dodává Štěpánka Činátlová a odchází na další schůzku kvůli přípravě jazykových kurzů zdarma, které i přes léto Městská knihovna Písek pořádá.

autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Související