Pes Jalar vypátral lupiče i ztraceného seniora. Teď si užívá zasloužený důchod

9. květen 2023

Zkušený policejní kynolog Radovan Mach je u Policie ČR už 18 let. Pes Jalar byl jeho pátý služební pes. Zážitků měli spolu nepočítaně. Psí život ale utíká rychleji, a tak pro Jalara nadešel čas ukončit aktivní službu. Radovan Mach se ale se svým parťákem nedokázal rozloučit, Jalar proto tráví stáří u svého psovoda.

Policejní psovod Radovan Mach je zkušeným policistou, který má za sebou celou řadu úspěšných zásahů. Na devítiletého psa Jalara, kterému přezdívá stručně Nero, se prý mohl vždy spolehnout.

Policejní pes Jalar

Mezi jejich největší úspěchy patřilo vypátrání ztraceného seniora i nalezení řidiče, který na Kladensku utekl od dopravní nehody. Spolu vypátrali také podezřelé z krádeže cihel i muže, který měl s nožem v ruce přepadnout benzínovou stanici na Stochově.

Jalar má rád cestování autem. Stačí písknout a už je připravený nastoupit do přepravní klece v autě a vydat se na další výjezd. I v policejním důchodu je pořád plný energie. Svého pána si stále hlídá. „Je to prostě parťák,“ směje se Radovan Mach. „Těch výjezdů máme za sebou opravdu hodně a on mě ještě nikdy nenechal ve štychu!“

Jaké vlastnosti musí mít policejní pes? Poslechněte si v příspěvku redaktorky Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.