Pesimistické scénáře nejsou dost hrozivé, realita může být kvůli změnám klimatu ještě horší, varují klimatologové

17. červen 2020

Podle nové studie může být situace se stavem klimatu vážnější, než se vědci původně domnívali. Vyzývají proto Mezivládní panel pro změny klimatu k okamžité reakci.

Čtěte také

Členové Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) by se podle odborníků měli intenzivněji věnovat hlavně některým průmyslovým a zemědělským regulacím. Z modelových dat totiž vyplývá, že dosavadní scénáře o klimatické změně jsou příliš optimistické a budou muset být přehodnoceny.

Od poslední hodnotící zprávy IPCC v roce 2014 vykazuje čtvrtina dat strmý růst citlivosti klimatu. „Považujeme klima za stabilní věc. Teď se ale tato stabilní veličina začíná měnit. Jako by se houpačka víc rozhoupala,“ vysvětluje Michal Marek, ředitel Centra výzkumu globální změny Akademie věd.

Rozhoupaná klimatická houpačka pak podle Marka vede například k tomu, že v České republice za posledních pět let dosahují letní teploty celé týdny až k 36 stupňům Celsia.

Odborníci také zjistili, že klimatická změna souvisí s vlivem oblačnosti. Teď by se prý mělo zjistit, jestli jsou výsledky platné jen krátkodobě, nebo dlouhodobě.

Dozrála už společnost?

Vlivem na klima by se měl podle Michala Marka zabývat každý jedinec, zároveň si ale nemyslí, že je světová populace na zásadní rozhodnutí připravena.

„Společnost třeba jedním hlasem bude říkat: Dělejme něco, klima se mění.‘ Ale když si pak položíme otázku, jestli jsme schopni třeba přestat používat auto, koupat se jen jednou dvakrát týdně nebo výrazně omezit spotřebu masa, trochu se obávám, že se zarazíme a řekneme si, že ono to ještě nějakou chvíli potrvá,“ uzavírá klimatolog.

Spustit audio

Související