Pestrobarevný svět motýlů. Muzeum v Hlinsku je plné krásy

24. říjen 2022 10:35

Nenápadná budova pod hlineckým nádražím na první pohled ničím nezaujme. Snad kromě barevného nápisu muzeum. Bývalá textilní dílna ale funguje jako dveře do světa exotiky, křehkosti a krásy. Najdete tam tisíce druhů motýlů a brouků z celého světa.

Svůj sen si tady plní sběratel Oldřich Černý. Dvacet let dával dohromady sbírku evropského hmyzu, dalších třicet se věnoval tropickým kusům. „Máme tady zástupce z celé zeměkoule, kromě Antarktidy,“ usmívá se provozovatel nového muzea.

Nasvícené vitríny, pečlivě seřazené krabice s řadami motýlů, které doslova hypnotizují pohled návštěvníků. Neuvěřitelná spousta barev, tvarů a kombinací, které by člověk těžko vymyslel. Vystavené kusy Oldřich Černý spočítané nemá. „Čtyřicet vitrín, asi 220 krabic. Může jich být tak padesát tisíc. Druhou polovinu mám zatím v depozitáři,“ vypráví sběratel.

Velcí a barevní, ti se líbí nejvíc

Nechybí motýli s největším rozpětím křídel na světě – přes dvacet centimetrů, Martináči s největší plochou křídel na centimetry čtvereční, nebo pakobylky dlouhé přes třicet centimetrů. Barevnost a velikost prý návštěvníky zajímá nejvíc. A tak tu můžou potkat i největší brouky světa, kteří váží kolem čtvrt kila.

Když Oldřich a Milena Černí ukončili provoz textilní dílny, přemýšleli, jak plochu po vystěhovaných strojích využít. Tak vzniklo jejich muzeum. Koníček budovaný půl století byl natolik krásný, že by byla škoda sbírku nikomu neukázat. „I když turisti cestují do světa, přesto z tohoto hmyzu neuvidí prakticky nic. Tady tu možnost mají,“ vysvětluje Oldřich Černý.

A vidět můžou i skutečné rarity. Najdete tu také druhy, které v Česku existují jen v několika exemplářích.

Spustit audio