Pět mimořádných Portrétů: Před 70 lety se stal Slánský obětí vlastních čistek. Na dno a na šibenici s ním šlo deset dalších

23. listopad 2022

Mimořádnou úlohu v politických monstrprocesech 50. let, které byly připravovány a prováděny vládnoucími komunisty jako velké divadlo pro miliony diváků, čtenářů a posluchačů, byl i proces s „protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského“. Ve speciálním cyklu Portréty odvysílal Český rozhlas Plus pět pořadů věnovaných osobnostem tak či onak spojeným s procesem.

Uslyšíte příběhy:

Proces začal 20. listopadu 1952 a skončil o sedm dní později vynesením 11 rozsudků smrti a tří doživotního vězení. Už 3. prosince 1952 byli všichni odsouzení oběšeni.

Čtěte také

Od předchozích politických procesů, ve kterých byli souzeni především odpůrci komunistického režimu, resp. členové nekomunistických stran, duchovní, živnostníci či příslušníci zahraničních jednotek bojujících za války na Západě, se proces se Slánským a jeho údajnou skupinou odlišoval.

Tím, že v něm před Státním soudem stanulo 14 vysokých funkcionářů KSČ.

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ (funkci vykonával v letech 1945 až 1951) Rudolf Slánský sám osobně dával pokyny k zatčení a vyslýchání mnoha z těch, po jejichž boku později sám před soudem stál.

Všech 14 bylo shledáno vinnými z velezrady, špionáže a sabotáže, mezi odsouzenými k smrti byli kromě Slánského například ministr zahraničí Vladimír Clementis, náměstek ministra národní obrany Bedřich Reicin.

Také novinář André Simone, tajemník krajského výboru strany v Brně Otta Šling nebo náměstek ministra zahraničního obchodu Rudolf Margolius. Ten byl ve svých 39 letech nejmladším z oběšených.

Čtěte také

I v tomto procesu organizoval tehdejší režim – za pomoci a někdy i aktivního řízení sovětských poradců – kromě samotného soudního divadla i ohlasy a rezoluce naplněné „lidovým hněvem“ proti obžalovaným.

Výroba inscenovaných politických procesů patřila v 50. letech k hlavní pracovní náplni tehdejší Státní bezpečnosti. V letech 1948 až 1989 bylo v Československu v politických procesech odsouzeno více než čtvrt milionu lidí k několikaletému vězení. Trest smrti byl vykonán na 241 z nich.

Poslechněte si unikátní Portréty, připravil David Hertl. 

autor: David Hertl
Spustit audio

Související