Pět zázraků je víc než nula, říká absolvent školy nadpřirozené služby Vojtěch Bašta

17. červenec 2022

Bethel School of Supernatural Ministry v Kalifornii by se dalo do češtiny přeložit jako „škola nadpřirozené služby“. Kromě základních pilířů křesťanské víry a čtení Bible se její studenti učí takzvanému prorokování nebo uzdravování fyzických zranění. Vojtěch Bašta, který se na rok stal jedním z nich, přišel do Hergotu!, aby vyprávěl o svých zkušenostech a předvedl i praktickou ukázku prorokování.

„Po určitých životních krizích jsem měl pocit, že některá, pro mě důležitá témata, neřeší moje domovská katolická církev úplně láskyplně,“ popisuje Vojta své důvody pro roční studium na americké protestantské charismatické škole Bethel. Škola, do které každý rok nastoupí asi 1000 prváků, připravuje mimo jiné studenty na práci v evangelikálním církevním prostředí. Školní dny zahrnují chvály, přednáškové bloky o základních hodnotách božího království nebo týdny různě tematicky zaměřené, například na otázku sexuality.

Mezi povinně volitelné kurzy patří i hodiny prorokování, které mají studenti možnost si také prakticky vyzkoušet. „Mně bylo prorokováno třeba stokrát. Proroctví jsme si vždy nahrávali, protože se často týkají životního poslání do budoucnosti. Díky nahrávce se pak k tomu můžeme vracet,“ vzpomíná Vojtěch.

„Teprve když si dovolíme představit myšlenku, že by skrze nás mohl Bůh mluvit k někomu jinému, začínáme se do toho světa ponořovat a zjišťovat, co to znamená,“ osvětluje Vojtěch, jaké jsou pro něj principy prorokování. Samotný prorokující podle něj nemůže s jistotou vědět, že jeho prostřednictvím Bůh promlouvá, rozlišení zůstává na přijímajícím.

Kromě prorokování si Vojtěch podle svých slov vyzkoušel i uzdravování. V rozhovoru popisuje, jak se modlil za člověka, kterému se díky tomu zlepšilo zdraví. „Samotný proces nebyl nijak významný, prostě jsme se modlili za člověka, který měl jednu nohu kratší. On sám pak řekl, že je to jinak, než to bylo předtím.“

Je vůbec možné uzdravovat nohy po telefonu? Co musí člověk udělat, aby ho na školu Bethel přijali? A nakolik je pro bethelskou spiritualitu důležitý materiální blahobyt a spolupráce s podnikateli? Poslechněte si celý záznam.

autoři: Petr Wagner , Klára Staňková , Fatima Rahimi , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.