Pětadvacet let dokumentu: Festival Ji.hlava startuje 26. října, slaví filmem v kině i online

Dokument Tahle doba není pro nás o písničkáři Janu Nedvědovi, příběh popularizátora LSD Timothyho Learyho nebo kritický portrét Michaila Gorbačova. Nejen to nabídne Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě, který slaví čtvrt století existence.

Jan Nedvěd: co na srdci, to na jazyku

Podvod nebo Na kameni kámen – to jsou některé z písniček Jana Nedvěda, které jedni milují a druzí se jim vysmívají. Tato rozporuplnost zaujala také dokumentaristu Jana Látala, který chtěl zjistit, jaký hudebník ve skutečnosti je.

Honza Nedvěd je zajímavý tím, že co má na srdci, to má na jazyku. To byla jeho velká nevýhoda v životě: zneužívala toho média a bulvár a on se začal světu uzavírat. My jsme ho mohli zachytit v jeho nejlepší esencialitě. Říkal nám, co si myslel, a setkání s ním bylo autentické,“ popisuje režisér okolnosti vzniku filmu Tahle doba není pro nás.

Osamělost Michaila Gorbačova

Jihlavská dokumentární přehlídka nabídne také portrét Michaila Gorbačova režiséra Vitalije Manského. Na snímku Gorbačov. Ráj. o posledním vůdci Sovětského svazu spolupracoval i český koproducent a režisér Filip Remunda.

Manský je specifický tím, že se pro každý film snaží vymyslet novou formu. V případě filmu o Gorbačovovi se za ním vydal do vily, který mu jako prezidentovi tehdejší kádry doživotně zapůjčily. Žije v něm zcela osamělý. My ho vzýváme jako někoho, kdo nám dal svobodu, ale v Rusku je vnímán jako zrádce, který zrušil ruské impérium,“ přibližuje film.

Festivalové diváky budou organizátoři před vstupem do kina kontrolovat kvůli bezinfekčnosti. Vybrané snímky dokumentární přehlídka uvede po omezenou dobu online.

autoři: Martin Hrnčíř ,
Spustit audio

Související