Pětice odborníků, která rozhodne o vítězích. Představujeme porotu v kategorii Dokument

26. srpen 2021

O tom, která rozhlasová díla si odnesou ocenění z festivalu Prix Bohemia Radio, rozhodnou hned čtyři mezinárodní poroty. Pořadí děl v kategorii Dokument bude v rukou pětice odborníků z různých sfér i profesí.

Mezi těmi, kteří zasednou v porotě kategorie Dokument, bude i hudební skladatelka Eliška Cílková. Její hudební tvorba byla hojně prezentována v Česku i v zahraničí, získala několik ocenění (cena AHUV, cena Musica Nova). Recenze některých skladeb vyšly například v The New York Times a v oxfordské publikaci Experimental Music Since 1970 od Jennie Goatschalk a v dalších periodikách a publikacích. Eliška Cílková vystudovala po hudebních studiích ještě Katedru dokumentární tvorby na pražské FAMU. Natočila ceněné filmy Od detailu k celku (Czech Press Photo video) a Pripyat Piano (Silver Eye Award), který byl nominován i na cenu Český lev a Česká filmová kritika.

Další místo v porotě zaujme filmový scénárista, dramaturg, režisér i producent Tomáš Bojar. V autorském tandemu s režisérem Pavlem Abrahámem vytvořili celovečerní dokumentární filmy Česká RAPublika a Dva nula. Společně s režisérkou Rozálií Kohoutovou pracovali na celovečerních dokumentárních filmech FC Roma a Letní hokej. V roce 2018 dokončil celovečerní dokumentární film Mimořádná zpráva a společně se Zuzanou Kirchnerovou také pětidílný dokumentární seriál Pět statečných. Jako scenárista pracoval na dokumentárním filmu Martina Marečka Dálava. V současnosti dokončuje celovečerní dokumentární film s pracovním názvem Strážci brány.

Jeho filmy byly uvedeny na mnoha mezinárodních filmových festivalech, mj. na MFF Karlovy Vary, Visions du Réel Nyon, BAFICI Buenos Aires, London Open City Documentary Festival, DOXA Documentary Film Festival Vancouver, Kasseler Dok Fest či Edinburgh International Film Festival.

O vítězích 37. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i multimediální kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Členem poroty pro dokument se stane také novinář Vít Pohanka. V devadesátých letech pracoval krátce ve zpravodajství České televize, pak v UNESCO v Paříži, kde začal externě spolupracovat s Českým rozhlasem. Po tříletém působení v České redakci BBC v Praze a Londýně strávil celkem 15 let v zahraniční redakci zpravodajství Českého rozhlasu. Informoval mimo jiné jako válečný zpravodaj z Kosova a Iráku, potom jako stálý zpravodaj ČRo z Belgie, Spojených států a Polska.

V posledních letech se Vít Pohanka soustřeďuje na natáčení pro Český rozhlas Plus (pořady Zaostřeno, Historie Plus a Téma Plus) a je autorem řady rozhlasových dokumentů, například dokusérie Genius loci. V poslední době začal spolupracovat také s Českou televizí. Je velkým fanouškem podcastů. Aby neztratil kontakt s anglo-jazyčným prostředím, čerpá inspiraci hlavně z amerických podcastů jako Bowery Boys nebo This American Life, dokumentů a publicisticko-zpravodajských podcastů BBC: Global News Podcast, Americast a The Documentary.

Odborná porota vybírá nejlepší příspěvky na festivalu Prix Bohemia Radio

První zahraniční osobností v porotě bude rozhlasová producentka na volné noze Alia Cassa, která připravovala dokumentární pořady pro BBC Radio 3, Radio 4, World Service a pro galerie Tate. Pravidelně pracuje jako producentka krátkých pořadů na Radio 4's Short Cuts, kde je rovněž členkou kurátorského týmu. Zajímá se zejména o poezii, umění a divadlo a připravovala různé programy pro BBC z produkce Falling Tree Productions, včetně pořadů jako jsou Afterwords: Susan Sontag (Doslovy: Susan Sontag) zkoumající odkaz díla Susan Sontag, The Art of Survival (Umění přežít) vyprávějící příběhy o bezdomovectví a spásné síle umění a dokumentární seriál Living Memory (Živá paměť), který vypráví o britských stoletých lidech a jejich smýšlení o budoucnosti.

Čtveřici porotců doplní Grete Strøm, která s audiem pracuje od svých jednadvaceti let. V průběhu své kariéry působila jako moderátorka pořadů a reportérka, ale postupem času se více a více oddávala storytellingu a dokumentaristice. Zajímá ji objevování životů a myslí takzvaných všedních lidí, a jejich příběhů. Je autorkou mini sérii a jednotlivých epizod Norského podcastu. V roce 2019 vytvořila svou doposud největší dokumentární řadu s názvem Lord of the Ring Pulls. Série zvítězila na soutěži Prix Europe v kategorii nejlepší dokumentární série.

autor: nwe
Spustit audio