Pětice odborníků, která rozhodne o vítězích. Představujeme porotu v kategorii Dokument

24. září 2022

O tom, která rozhlasová díla si odnesou ocenění z festivalu Prix Bohemia Radio, rozhodnou hned čtyři mezinárodní poroty. Pořadí děl v kategorii Dokument bude v rukou pětice odborníků z různých sfér i profesí.

Mezi těmi, kteří zasednou v porotě kategorie Dokument, bude i bývalý rozhlasák David Koubek. Rozhlas byl vždy jeho vášní. Patnáct let zde pracoval v zahraniční redakci Zpravodajství Českého rozhlasu. Jeho reportáže do Zápisníku zahraničních zpravodajů se vysílaly nejen na Radiožurnálu či na Plusu, ale i na Dvojce a dalších stanicích. Tři roky (2014–2016) zprostředkovával posluchačům rozhlasu zvuky, barvy, emoce, chuti, vůně, radosti i starosti obyvatel Jižní Ameriky jako tamní zpravodaj. Vždy se snažil nasávat zkušenosti od starších kolegů z redakce a z celého rozhlasu, a s nejlepším svědomím předávat svůj pohled na rozhlasovou tvorbu mladším kolegům.

Jeho mottem je „Nejhezčí zvuk je lidský hlas“. Rozhlas vnímá jako nejintimnější médium ze všech. Dovoluje přenést niterné prožitky a důležité myšlenky. Rozhovor je nejdůležitější formou lidské komunikace, a proto má rozhlas takovou moc a kouzlo. Dělat rozhlas je podle něj fuška, protože musíte vědět, jak posluchače „chytit za ucho“, neodradit ho. A když někoho naopak zpovídáte, musíte to udělat tak, aby zapomněl na mikrofon, což s kamerou neuděláte. A nejlepšího výsledku dosáhnete tehdy, když vás téma vaší reportáže samotného zajímá.

Čtěte také

Další místo v porotě zaujme filmová a televizní dokumentaristka, absolventka FSV UK, Markéta Nešlehová. Věnuje se zejména sociální a společenské tématice. Je mimo jiné autorkou dokumentárních filmů o Romech, malých dějinách 2. světové války, dětech v ohrožení či o společnosti v období covidu. Dlouhodobě spolupracuje s Nadací rozvoje občanské společnosti a je také režisérkou charitativních pořadů Pomozte dětem. Založila neziskovou organizaci Buď láska, z.s., s níž se věnuje humanitární pomoci Ukrajině.

Jako adoptivní máma je zaměřena též na problematiku znevýhodněných dětí, ta ji přivedla i do prostředí rozhlasového dokumentu. Debutovala audiodokumentem Jak šla Viki do online světa. Pro Centrum dokumentu vytvořila i pětidílnou sérii Z(a)tracené děti. Je autorkou konceptu „Zrcadlo“ o ženách, které mění svět. Pod její garancí vznikla 45tidílná série pro ČRo Dvojka.

O vítězích 38. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne 21 členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i podcast kategorii zasedne v porotě několik profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

První zahraniční osobností v porotě bude Sven Preger. Několikanásobně oceněný novinář, mezinárodní konzultant v oblasti storytellingu a systémový kouč, který se specializuje na vyprávění komplexních příběhů. Sven byl členem týmu, který připravoval investigativní podcast o německé pravicové straně AfD s názvem The Hunt.

Mezi jeho nejnovější práce patří také německý seriál Stopař, podcast Deep Talk pro celostátní německý rozhlas a narativní vědecký podcast Quarks Storys, jehož je kreativním ředitelem. Sven miluje skvělé audio příběhy! Je autorem učebnice "Storytelling in Radio and Podcast". Inspiruje a umožňuje ostatním vyprávět lepší příběhy a najít svůj vlastní hlas.

Členem poroty pro dokument bude i Michal Cáb, ktery se ve své umělecké praxi věnuje sound designu, programování syntetizátorů a vytváření zvukových instalací. Vystudoval teologii a postgraduálně Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Intermédia III. Tomáše Vaňka.

Ve své umělecké i pedagogické praxi zkoumá zejména problematiku užívání programovacích jazyků a otevřeného software jako základního vyjadřovacího prostředku pro dnešního umělce. Jeho nástrojovou doménou je operační systém Linux a programovací jazyk Pure Data, jejichž možnosti využívá jak v galerijním, tak divadelním kontextu. Realizoval řadu hudebních doprovodů pro divadelní představení i výstavních projektů. Michal je také členem otevřené livecodingové skupiny Kolektiv.

Čtveřici porotců doplní Ylva Lindgrenová, která od roku 1997 pracuje v oddělení dokumentárních filmů Švédského rozhlasu. V průběhu let se podílela na stovkách dokumentárních filmů jako redaktorka a producentka, z nichž mnohé získaly národní i mezinárodní ocenění.

Studovala na Dramatickém institutu ve Stockholmu a před svou kariérou v rozhlase se dlouhá léta věnovala loutkovému divadlu jako loutkoherečka.

Spustit audio