Petici proti spalovně v Rybitví u Pardubic podepsalo 10 000 lidí, radnice ji předala Senátu

17. duben 2023 08:01

Pardubice dál bojují proti záměru firmy AVE CZ zprovoznit v Rybitví spalovnu nebezpečných odpadů. Petici proti tomuto zařízení teď podepsaly tisíce lidí a zástupci města ji předali Senátu. Odpůrci zprovoznění spalovny teď čekají na posudek ministerstva životního prostředí, který má být hotový do konce dubna.

Záměr zprovoznit spalovnu i boj proti ní trvá už 17 let. Firma koupila odstavenou spalovnu od chemičky Synthesia v roce 2006 a od té doby se snaží získat potřebná povolení. Už v roce 2009 se proti záměru postavilo skoro 50 tisíc lidí v petici, dodnes proti jsou i okolní města a obce. Pardubičtí zastupitelé navíc už několikrát v minulém volebním období jednali o možnosti spalovnu od firmy AVE CZ koupit za 35 milionů - sice zvedli ruku pro nákup, vzápětí ale neodsouhlasili uvolnění potřebných peněz z rozpočtu.

Město chtělo koupí zabránit spalování odpadu, někteří zastupitelé ale považovali cenu za příliš vysokou, samotné nemovitosti mají hodnotu kolem šesti milionů korun, a tak nakonec koupi neschválili.

20 tisíc tun odpadu ročně

Společnost  se stále snaží získat  kladné stanovisko ministerstva životního prostředí. Kdyby se jí to konečně povedlo, potřebuje před zahájením stavby mít ještě integrované povolení, územní a stavební povolení, a to je dlouhodobý proces. Společnost plánuje spalovat až 20 000 tun průmyslového a nemocničního odpadu za rok, což s dvoutýdenní odstávkou představuje ročně 7500 provozních hodin.

Důvodem, proč radnice i okolní obce spalovnu odmítají, jsou obavy ze zhoršení životního prostředí nejen ze samotného zařízení, ale i kvůli dopravě, protože do spalovny by jezdily denně kamiony s odpadem.

„Je to spalovna průmyslového a nebezpečného odpadu. Je tam spousta rizik z hlediska zpracování toho odpadu jako takového. Jsme město, které je tím chemickým průmyslem poměrně zasaženo. Každý další zdroj znečištění je pro Pardubicko problém,“ shrnul primátor Jan Nadrchal (ANO) důvody, proč místní a samosprávy spalovnu odmítají.

Petici teď musí potvrdit petiční výbor, který ověří, jestli jsou všechny podpisy platné. Pak by ji měl projednat Senát, potvrdila to náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO): „Uvidíme, zda senát podpoří naše tvrzení a pomůže tak při projednávání na ministerstvu životního prostředí, které má dát závazné stanovisko k žádosti společnosti AVE k zprovoznění spalovny nebezpečných odpadů.“ Ministerstvo by mělo rozhodnout do konce dubna.

Spustit audio

Související